Μείωση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και πληθυσμούς ιχθυοπανίδας και ορνιθοπανίδας διαπίστωσε ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας

Αυτοψία στο Έλος Καλοδικίου με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης τα οποία μιλούσαν για ανησυχητική μείωση του υδροφόρου ορίζοντα στο Έλος Καλοδικίου πραγματοποιησε κλιμάκιο του Φορέα Διαχείρισης Καλαμα-Αχέροντα -Κέρκυρας με επικεφαλής τον πρόεδρο Μάρκο Νικολάου. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε μεν η έντονη ξηρασία περιμετρικά του έλους, ωστόσο εντοπίστηκαν πολλά σημεία – κοιλότητες κατακράτησης νερού – με ύπαρξη ζωντανών ψαριών. Επιπλέον η παρουσία πολυάριθμων ειδών ορνιθοπανίδας (αργυροπελεκάνοι, πελαργοί, χηνόμορφα, ερωδιοί, κορμοράνοι, λαγγόνες κλπ.) που χρησιμοποιούν το έλος ως τροφοληπτικό σταθμό, επιβεβαιώνει την επάρκεια τροφής στις κοιλότητες νερού που έχουν απομείνει και οι οποίες θα εμπλουτίσουν το έλος με τις πρώτες βροχοπτώσεις οδηγώντας σε ανάκαμψη των ιχθυοπληθυσμών. Επίσης παρατηρήθηκαν και νούφαρα με το ρίζωμά του ισχυρά αγκιστρωμένο στο εκτεθειμένο ξηρό έδαφος. Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας στις εποχιακές μεταβολές της στάθμης του νερού του έλους, προστίθεται και η παρατεταμένη ανομβρία που κυριάρχησε το φετινό καλοκαίρι αλλά και τους δύο πρώτους μήνες του φθινοπώρου ως φυσικό επακόλουθο του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής που παρατηρείται σε παγκόσμιο αλλά, όπως τελικά προκύπτει, και σε τοπικό επίπεδο. Ο Οκτώβριος μέχρι στιγμής δεν έφερε τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα οι συνέπειες να είναι ορατές στο οικοσύστημα. Ο Φορέας συνεχίζει τις συστηματικές μετρήσεις πεδίου από το έτος 2010 έως σήμερα, που περιλαμβάνουν επιστημονική παρακολούθηση των πληθυσμών ορνιθοπανίδας των προστατευόμενων περιοχών, άλλων ειδών, χλωρίδας και πανίδας και τύπων οικοτόπων καθώς και εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην οικολογία των οργανισμών (ζωικών και φυτικών) και στα οικοσυστήματα έπειτα από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις έχοντας γνώση της οικολογικής κατάστασης του Έλους.

Πηγή δημοτική ραδιοφωνία Πρέβεζας

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.