Διαχείρηση πλαστικών κενών φιαλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Η συλλογή έχει ορισθεί για το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 στο χωρο μπροστα από το Πνευματικό Κέντρο στη Ζίτσα από τις8:00το πρωί έως τις 3:00 το μεσημέρι 

και για το θέμα αυτό συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα παραχώρησαν σήμερα ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος μαζί με τον πρόεδρο Μίκη Δεβέκο και τον αντιπρόεδρο Μιχάλη Παπαγεωργίου του συλλόγου ιδιοκτητών καταστημάτων αγροεφοδίων νομού Ιωαννίνων

Την δραση αυτή υποστηρίζει ο ΕΣΥΦ (ελληνικός σύνδεσμος φυτοπροστασίας ) ο Δήμος Ζίτσας και ο Σύλλογος ιδιοκτητών καταστημάτων αγροεφοδίων νομού Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με το νόμο 4036/2012 καθορίζει ότι η διαχείριση των κενών συσκευασίας και του εναπομείναντος εντός αυτών γεωργικών φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα µε την ισχύουσα νομοθεσία για τα απόβλητα
Στον ίδιο νόμο, ορίζονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για όποιον δεν τηρεί τις αναγραφόμενες οδηγίες στην ετικέτα. Στην ετικέτα αναγράφεται ρητά ότι πρέπει να ξεπλένονται 3 φορές! Οδηγίες για την ασφαλή απόσυρση του φυτοπροστατευτικού προϊόντος και της συσκευασίας: Τα κενά δοχεία συσκευασίας ξεπλένονται υπό πίεση ή γίνεται τριπλό ξέπλυµα (τα νερά του ξεπλύµατος ρίχνονται στο ψεκαστικό δοχείο).
Ωστόσο δεν υπάρχει επίσημο πρόγραμμα για τη διαχείριση των κενών φιαλών.
Ο ΕΣΥΦ ξεκίνησε μία πρωτοβουλία από το 2013 για τη διαχείριση των φιαλών, εφόσον έχουν ξεπλυθεί επιτυχώς. Η συνεργασία λαμβάνει χώρα σε συγκεκριμένους Δήμους και ομάδες παραγωγών/συνεταιρισμούς. Καταλυτικό ρόλο παίζουν και τα καταστήματα αγροτικών εφοδίων από τα οποία οι αγρότες εφοδιάζονται τους ειδικούς σάκους και το πληροφοριακό υλικό.
Ο ΕΣΥΦ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους (Δήμοι, ΔΑΟΚ, καταστήματα, σύλλογοι γεωπόνων) πραγματοποιεί ενημερώσεις και ημερίδες στους Δήμους, όπου τρέχει το πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα είναι εθελοντικό αλλά καλό είναι να συμμετέχουν όλοι οι αγρότες.
Οι αγρότες καλούνται να ξεπλύνουν καλά τις φιάλες, να τις στραγγίσουν και να τις αποθηκεύσουν χωρίς τα πώματα στους ειδικούς σάκους. Τα πώματα μπαίνουν σε ξεχωριστές σακούλες (π.χ. super-market). Τα φ/π σε σακούλες ΔΕΝ ανακυκλώνονται και δεν γίνονται δεκτά στο σύστημα. Κατόπιν ειδοποίησης του Δήμου, καλούνται να φέρουν τους σάκους με τις καθαρές φιάλες για έλεγχο και παράδοση. Το όνομά τους θα καταγραφεί και στο τέλος του έτους θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης.
Το στάδιο που βρισκόμαστε είναι μεταβατικό (εννοούμε το εθελοντικό κομμάτι και το γεγονός ότι ακόμα τρέχει πιλοτικά), διότι η Ελλάδα είναι από τα τελευταία Κράτη Μέλη της ΕΕ που δεν έχει συμμορφωθεί με την Οδηγία 128/2009 για τη διαχείριση των κενών φιαλών. Είναι σημαντικό όλοι οι αγρότες να συμμετέχουν σε κάτι που θα γίνει υποχρεωτικό στο μέλλον και πιθανόν να συνδεθεί με το ΟΣΔΕ, όπως έχει γίνει στην Κύπρο. Μέσω της σωστής διαχείρισης των φιαλών φ/π προστατεύουμε τη υγεία όλων μας και των μελλοντικών γενεών αλλά και του περιβάλλοντος!


Το Σάββατο στη Ζίτσα,  η συλλογή για ανακύκλωση των κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων

 

 «Με στόχο να σταματήσουμε την ανεξέλεγκτη εναπόθεση συσκευασιών φυτοφαρμάκων που έχουν τεράστιες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στο περιβάλλον συμμετέχουμε στο πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.) με τη συνδρομή των γεωπονικών καταστημάτων» ανέφερε ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου και ζήτησε από όλους τους αγρότες – καλλιεργητές του Δήμου και ειδικότερα της αμπελουργικής ζώνης να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή αποδεικνύοντας έμπρακτα  πως αγαπούν το περιβάλλον και τους συμπολίτες τους.

«Η διαδικασία της συλλογής είναι απλή και πρέπει να συμμετέχουν όλοι», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αγροεφοδίων Νομού Ιωαννίνων Μιχάλης Δεβέκος, επισημαίνοντας πως θα πρέπει όλοι πλέον να εφαρμόσουν πιστά τις οδηγίες γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος της επιβολής τσουχτερών προστίμων.

Στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι αγρότες- καλλιεργητές για την εφαρμογή της ανακύκλωσης αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Μιχάλης Παπαγεωργίου:

  1. Ο κάθε αγρότης ξεπλένει  3 φορές τις κενές φιάλες, ρίχνει τα υπολείμματα στο βυτίο του ψεκασμού και τις τοποθετεί καθαρές και στεγνές εντός του σάκου που έχει εφοδιαστεί δωρεάν από τα καταστήματα αγροεφοδίων. Τα πώματα συλλέγονται σε ξεχωριστή πλαστική σακούλα.
  2. Στο σημείοσυλλογής (στην προκειμένη περίπτωση στο Πνευματικό Κέντρο στη Ζίτσα) θα διενεργείται μακροσκοπικός έλεγχος της καθαρότητας από υπεύθυνους ελεγκτές (εκπρόσωποι από καταστήματα αγροεφοδίων ή/και από Σύλλογο Γεωπόνων, καταρτισμένο προσωπικό) και καταγραφή των στοιχείων των αγροτών που συμμετέχουν.
  3. Οι ελεγμένοι σάκοι θα μεταφερθούν στη συνέχεια, στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), με απορριμματοφόρο του Δήμου Ζίτσας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.