ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ

Ένα από τα πιο πολύτιμα προϊόντα της μέλισσας, είναι και ο βασιλικός πολτός, ο οποίος χρησιμοποιείται σαν συμπλήρωμα διατροφής, για την ενίσχυση του ανθρώπινου οργανισμού και της μακροζωίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για royal jelly queen

  Ο βασιλικός πολτός είναι προϊόν της έκκρισης των φαρυγγικών και γναθικών αδένων των εργατριών μελισσών, που έχουν ηλικία από 5 έως 14 μέρες, όταν διαθέτουν γύρη, μέλι, νερό στην κυψέλη και βέβαια την κατάλληλη θερμοκρασία. Με βασιλικό πολτό τρέφονται αποκλειστικά οι μελλοντικές βασίλισσες, καθώς επίσης και οι προνύμφες που προορίζονται για εργάτριες. Αυτή η υπερ-τροφή είναι ο κύριος λόγος για τη μακροζωία της βασίλισσας που ζει έως και 5 χρόνια, σε σύγκριση με τις άλλες μέλισσες που ζουν λίγους μήνες.

  O βασιλικός πολτός αποτελείται από νερό (50%-60%), πρωτεΐνες (18%), υδατάνθρακες (15%), λιπίδια (3%-6%), ανόργανα άλατα (1,5%) (κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, νάτριο, μαγγάνιο) και βιταμίνες (C και όλες τις βιταμίνες Β). Σύμφωνα με εργαστηριακές αναλύσεις, ο βασιλικός πολτός είναι πλούσιος σε ενεργές ενώσεις, όπως φαινολικό οξύ, φαινολικές ενώσεις και ένζυμα, τα οποία δρουν λειτουργικά στην πρόληψη ασθενειών και στην ενίσχυση του οργανισμού.

  Οι φαινολικές ενώσεις του βασιλικού πολτού που είναι συνήθως τα φλαβονοειδή, συμβάλλουν στη θωράκιση του οργανισμού, μέσω της αντιοξειδωτικής, αντιμικροβιακής, αντιικής, αντιφλεγμονώδους, αντιμυκητιασικής και αντιγηραντικής δράσης τους.

Αλεξάνδρα Μαυρογιώργου

Από τη Μελισ/μική Ομάδα

Ντόπια Μέλισσα / Native Bee

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.