ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΝΕΟΣ

Ο φωτογραφικός του φακός απαθανατίζει πρόσωπα και τοπία, στιγμές και εικόνες  με έναν γνήσιο ρεαλισμό.

Με καταγωγή από το Νησί της λίμνης Παμβώτιδας αλλά και γνήσιος Γιαννιώτης. Έπειτα από αρκετές  εκθέσεις φωτογραφίας και δυο λευκώματα στο ενεργητικό του ο Αιμίλιος Νέος είναι ” Ο φωτογράφος της πόλης των Ιωαννίνων”

Θα ξεκινήσω ίσως με την πιο συνηθισμένη ερώτηση, Πώς μπήκε η φωτογραφία στη ζωή σας και γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με αυτή;

Η ενασχόλησή μου με την φωτογραφία ξεκίνησε το 1991, σαν μια δραστηριότητα που θα μου κάλυπτε ένα κενό που μου άφησε η μακρόχρονη ενασχόλησή μου με το ποδόσφαιρο όταν αποφάσισα να κλείσω αυτό το σπουδαίο  κεφάλαιο της ζωής μου. Η φωτογραφία πάντα μου άρεσε και πολύ φυσικά ήρθε και άνοιξε ένα νέο δρόμο στη ζωή μου, τον οποίο ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ το πόσο συναρπαστικός είναι, και που στη συνέχεια έγινε τρόπος ζωής και τρόπος έκφρασης.                                                                    Τότε ήταν η εποχή των ασπρόμαυρων φιλμ των σκοτεινών θαλάμων της επεξεργασίας από την λήψη της φωτογραφίας και την εμφάνιση των φιλμ, μέχρι και την μαγική στιγμή της εκτύπωσης των φωτογραφιών. Έβλεπα ότι ανοίγεται μπροστά μου ένας μαγικός δρόμος και ευτυχώς τον ακολούθησα.                                                              

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σας θέμα για φωτογράφιση; 

Πάντα λέω ότι φωτογραφίζω, «ότι μου δείχνει ο Δημιουργός Θεός»,  προτιμώ όμως την φωτογραφία τοπίου, και τον άνθρωπο μέσα στο περιβάλλον του.

Μου αρέσει να αποτυπώνω και να καταγράφω τον πλούτο και την ομορφιά του τόπου μας, στα μέρη που ζω, όταν ταξιδεύω και μέσα από τις λήψεις να ταξιδεύουν μαζί μου και όσοι θα δουν τις φωτογραφίες μου..

Μια μικρή αναδρομή στο έργο σας;

Στα χρόνια που πέρασαν, παρουσιάστηκαν φωτογραφίες μου σε πολλές  ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, και έχουν πραγματοποιηθεί συνεργασίες και δημοσιεύσεις  σε διάφορα έντυπα. 

Ξεχωριστή στιγμή  νομίζω αποτελεί η Έκδοση του Φωτογραφικού λευκώματος «ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» το 2008, και φυσικά η έκδοση του δεύτερου φωτογραφικού λευκώματος από την Περιφέρεια Ηπείρου «Ιωάννινα, η πόλη μου» το 2017. 

Οι άνθρωποι γενικά πιστεύουν ότι είναι εύκολο να βγάλεις μια καλή φωτογραφία, τι πρέπει να προσέχει κάποιος σε μια φωτογραφία;

Η φωτογραφία, πέρα από το κλικ και στην συνέχεια το εκτυπωμένο αποτέλεσμα, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες. Στις σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές πολλές από τις διαδικασίες/ ρυθμίσεις έχουν απλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά συχνά εις βάρος της ποιότητας του τελικού αποτελέσματος. Μια άρτια αισθητικά φωτογραφία, κάτι το οποίο σε ένα βαθμό είναι υποκειμενικό, θα μας ικανοποιήσει καταρχάς άμεσα, αλλά και θα μας συντροφεύσει για πολλά χρόνια. Κατά κάποιο τρόπο, η ουσία στην φωτογραφία είναι η καταγραφή γεγονότων και η συντήρηση αναμνήσεων από προσωπικές και όχι μόνο στιγμές. Όσο καλύτερα λοιπόν γνωρίζουμε τις δυνατότητες που μας παρέχει μια φωτογραφική μηχανή τόσο καλύτερα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και να αποτυπώσουμε το θέμα μας με τις εκάστοτε αισθητικές λεπτομέρειες που επιζητούμε.  

Σας άκουσα να αναφέρεστε στην αποφασιστική στιγμή, τι είναι και τι ρόλο παίζει στην φωτογραφία ;

Είναι το πιο συναρπαστικό βήμα στην φωτογραφία.

Κατά τον Bresson η αποφασιστική στιγμή είναι η κορύφωση της δημιουργικής σύλληψης του φωτογράφου.

Είναι αυτό το μοναδικό κλάσμα του δευτερολέπτου που ο φωτογράφος πρέπει να συνθέσει και να καταγράψει, δίνοντας όλη την σημασία του εκάστοτε γεγονότος. Αν χαθεί αυτή η συγκεκριμένη στιγμή, έχει χαθεί για πάντα. 

Τι είναι αυτό που σε παρακινεί να φωτογραφίζεις;

Η φωτογραφία είναι πάνω απ’ όλα διασκέδαση και μέσο αισθητικής απόλαυσης μοναδικών στιγμών.

Είναι επίσης και δημιουργία, και θεωρώ πολύ σπουδαίο το να δημιουργείς, ειδικά την σημερινή δύσκολη εποχή, νομίζω  είναι πνευματική τροφή στην καθημερινότητά μας.  

Και φυσικά είναι ένα διαρκές, μοναδικό, και υπέροχο ταξίδι στο παρελθόν το παρόν και το μέλλον.

Σας ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε καλή συνέχεια.

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ, καλή συνέχεια και καλές αναρτήσεις! 

One comment

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.