Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για το χύμα τσίπουρο

 Να σταματήσει τώρα η συμπαιγνία κυβερνήσεων – ΕΕ – βιομηχάνων σε βάρος των μικρών αμπελοκαλλιεργητών και αμβυκούχων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την υπ’ αριθμ. 5648 – 20/01/2020 απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή, προχώρησε στη θεσμοθέτηση επιβολής προστίμου 1000 ευρώ στα καταστήματα μαζικής εστίασης που χρησιμοποιούν τις ονομασίες ”τσίπουρο” ή  ”τσικουδιά” για τη  διάθεση του χύμα προϊόντος των μικρών αμβυκούχων και αμπελουργών

Η παραπάνω εγκύκλιος θεσπίστηκε με κριτήριο την ικανοποίηση των απαιτήσεων των ποτοβιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων αλκοολούχων ποτών και είναι αυθαίρετη γιατί η χρήση των συγκεκριμένων ονομασιών για το χύμα τσίπουρο/τσικουδιά είναι εθιμικά κατοχυρωμένη και δεν απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία  (Υ.Α.91354/2017 και Ν.2969/2001).

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με απάντηση της ΕΕ σε σχετική ερώτηση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ επικαλέστηκε σε εξηγήσεις που κλήθηκε να δώσει για τη θεσμοθέτηση της αυθαίρετης εγκυκλίου, όχι την κείμενη νομοθεσία, αλλά τον τεχνικό φάκελο των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) για το προϊόν ”τσίπουρο/τσικουδιά”.

Υπενθυμίζεται ότι ο τεχνικός φάκελος των ΓΕ ”τσίπουρο/τσικουδιά” καταρτίστηκε με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και προβλέπει τη χρήση τους αποκλειστικά στα εμφιαλωμένα προϊόντα, καθ’ υπέρβαση των γενικών κατευθύνσεων (Καν. 2019/787 και ανακοινώσεις για αξιολόγηση τεχνικών φακέλων)που δε συνδέουν τον ορισμό των ΓΕ με την εμφιάλωση.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, έχοντας ως κριτήριο τα συμφέροντα των βιομηχάνων, παίρνουν τη σκυτάλη η μια από την άλλη στην ικανοποίηση των συστάσεων της ΕΕ, που έχουν αποτυπωθεί στις γνωστές αποφάσεις τόσο του Δικαστηρίου της ΕΕ όσο και της ευρωπαϊκής επιτροπής και προωθούν τον εξοστρακισμό των μικρών αμπελουργών και αμβυκούχων από την παραγωγή.

Αυτήν την περίοδο, εν μέσω πανδημίας, ο ανταγωνισμός για την κερδοφορία φέρνει νέα δεινά για τους βιοπαλαιστές παραγωγούς. Η ”απόσταξη κρίσης” και η ”αποθεματοποίηση οίνου” που προβάλλονται σε επίπεδο ΕΕ ως η λύση για τη μείωση των αποθεμάτων οίνου, δεν πρόκειται να ανακουφίσουν τους αμπελοκαλλιεργητές και τους μικρούς οινοποιούς. Κερδισμένοι θα βγουν και πάλι οι βιομήχανοι, που επικαλούμενοι τα πλεονάσματα, προετοιμάζουν από τώρα το έδαφος προκειμένου να αρπάξουν τον νέο τρύγο σε εξευτελιστικές τιμές.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:

·Να αποσυρθεί η αυθαίρετη εγκύκλιος που απαγορεύει την χρήση των ονομασιών τσίπουρο και τσικουδιά κατά τη διάθεση του χύμα προϊόντος των μικρών αμπελουργών και αμβυκούχων στη μαζική εστίαση.

·Να τροποποιηθεί ο τεχνικός φάκελος των ΓΕ ”τσίπουρο/τσικουδιά” και να απαλειφθεί η υποχρέωση εμφιάλωσης, που έχει συμπεριληφθεί καθ’ υπέρβαση των γενικών κατευθύνσεων που  ορίζουν ότι ένα αλκοολούχο ποτό αποκτά γεωγραφική ένδειξη αμέσως μετά την απόσταξη.

·Να μπορέσουν οι ”καζανάδες” να δουλέψουν ανεμπόδιστα, συμβάλλοντας στην απορρόφηση του επικείμενου τρύγου και στην άμβλυνση των εκβιασμών των βιομηχάνων προς τους αμπελοκαλλιεργητές που εντείνονται λόγω των συνεπειών της πανδημίας

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.