Άσκηση και τρίτη ηλικία – η μέθοδος πιλάτες

Γράφει η φυσικοθεραπεύτρια Άννα Στέφου………………………….

Με το πέρασμα των ετών και τη μετάβαση σε ένα νέο τρόπο ζωής, που τις περισσότερες φορές σηματοδοτείται από το τέλος της εργασίας δύο είναι τα σημαντικότερα είδη προβλημάτων που προκύπτουν για τα άτομα στην τρίτη ηλικία.

Προβλήματα που οφείλονται στην αδυναμία του σώματος, στην εξασθένιση της μνήμης, στην ελάττωση όρασης, όσφρησης και ακοής, αλλά και προβλήματα ψυχολογικής φύσης που οφείλονται στη μοναξιά και την ανασφάλεια.

Η ήπια άσκηση, όπως  το pilates, στην Τρίτη Ηλικία συμβάλλει στο να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση,  οι κινητικές λειτουργίες του ατόμου, καθώς και η όραση και η ακοή. 

Βελτιώνεται επίσης το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα.

 Βελτιώνει  το μυοσκελετικό σύστημα, αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα, την ευκινησία των αρθρώσεων και την αντοχή των οστών.

Οι ηλικιωμένοι που ασκούνται, έχουν καλη ψυχική διάθεση  λιγότερο άγχος,  αναζωογονούνται συναισθηματικά και απομακρύνεται έτσι ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης

Η ήπια άσκηση ενδυναμώνει, βοηθάει το άτομο να έχει αίσθηση του σώματός του και βελτιώνει την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο επιρρεπές σε πτώσεις και επομένως να περιορίζεται ο κίνδυνος τραυματισμού.

Η ήπια άσκηση ανακουφίζει ή και προλαμβάνει πόνους στις αρθρώσεις.

Με την πάροδο των χρόνων  η οστική μάζα μειώνεται (γι’ αυτό και οι ηλικιωμένοι χάνουν λίγους πόντους στο ύψος), οι ιστοί γίνονται πιο αδύναμοι και αυξάνεται η πιθανότητα τραυματισμού. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να γυμναζόμαστε.

Το pilates έχει αποδειχθεί επιστημονικά ως μια από τις πιο ωφέλιμες μορφές εκγύμνασης για τους ανθρώπους που μεγαλώνουν. Είναι μια μορφή γυμναστικής χαμηλής έντασης, η οποία δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Είναι αποδεδειγμένα πολύ ασφαλής σε οποιαδήποτε ηλικία.

Το pilates αυξάνει την ελαστικότητα, το εύρος κίνησης, βελτιώνει την ισορροπία και προλαμβάνει από τους τραυματισμούς και πτώσεις. Βελτιώνει  το μυοσκελετικό σύστημα αυξάνοντας την μυϊκή μάζα, την ευκινησία των αρθρώσεων και την αντοχή των οστών. Το αποτέλεσμα είναι ο ασκούμενος να νιώθει ότι μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, οτι είναι ικανός να καταφέρει πολλά πράγματα μόνος του και, το κυριότερο, να αποφεύγει τους τραυματισμούς και κυρίως τα κατάγματα

Ο πρώτος και σημαντικότερος σκοπός της άσκησης στην τρίτη ηλικία είναι διατήρηση σε καλή κατάσταση των κινητικών, οπτικών και ακουστικών λειτουργιών για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 Η άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και σακχαρώδη διαβήτη. 

.

Δυο με  τρεις φορές την εβδομάδα άσκηση, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση της υγείας των ηλικιωμένων.

Η μέθοδος Pilates, λόγω της φιλοσοφίας της και των αρχών που την διέπουν  αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για άτομα τρίτης ηλικίας.

Είναι απόλυτα ασφαλές, χωρίς επιβαρύνσεις στις αρθρώσεις και την σπονδυλική στήλη και έχει πολλαπλά οφέλη οπως:

αύξηση της αναπνευστικής ικανότητας και της κυκλοφορίας του αίματος

ενδυνάμωση (κυρίως των μυών του κορμού)

ευλυγισία

συντονισμός σώματος και πνεύματος

σωστή στάση, ισορροπία, μυική συναρμογή

οστική πυκνότητα και υγιείς αρθρώσεις

θετική επίγνωση του σώματος

λειτουργική εφαρμογή της τεχνικής στην καθημερινότητα .

 Οι ασκήσεις πιλάτες προάγουν  τον νευρομυικό συντονισμό βελτιώνοντας την ισορροπία του σώματος και μειώνοντας τον χρόνο αντίδρασης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς πολλοί τραυματισμοί, ακόμη και θανατηφόροι δημιουργούνται από γλίστρημα  , από φρενάρισμα ή απότομο ξεκίνημα του αυτοκινήτου ή ακόμα από πέσιμο στις σκάλες.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.