Τα οφέλη του pilates στο τρέξιμο

Γράφει η φυσικοθεραπεύτρια Άννα Στέφου…………………………………………………..

Τα οφέλη των εναλλακτικών προπονήσεων για τους δρομείς έχουν εδώ και πολύ καιρό επισημανθεί σαν κάτι το απαραίτητο σε κάθε προπονητικό πρόγραμμα. Κάποιοι δρομείς στρέφονται στο κολύμπι και στο ποδήλατο. Μια ακόμα άσκηση που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους δρομείς είναι και το pilates. Το pilates είναι μια πλήρως λειτουργική προπόνηση που ενσωματώνει πολλά στοιχεία φυσικοθεραπείας και ενδυνάμωσης και επηρεάζει άμεσα την στάση του σώματος στο τρέξιμο και την ενδυνάμωση.
Τα 4 σημεία κλειδιά των ασκήσεων pilates είναι τα εξής:

-Αναπνοή
-Ευλυγισία
-Στάση του σώματος
-Μηχανική του σώματος

Το pilates δεν είναι απλώς μια trendy τάση στον χώρο της φυσικής κατάστασης που σε κάνει να νιώθεις ωραία. Το pilates δίνει έμφαση σε λειτουργικές ασκήσεις που βελτιώνουν συνολικά την υγεία. Μπορείς να το κάνεις στην καθημερινότητά σου, καθώς πας με τα παιδιά σου βολταή πας στην αγορά για ψώνια. Σου δίνει την δύναμη να αντέχεις και να λειτουργείς περισσότερο. Οι περισσότεροι που κάνουν pilates λένε ότι μετανιώνουν που δεν είχαν ανακαλύψει το pilates νωρίτερα, όσο ήταν νεότεροι, γιατί τώρα αντιλαμβάνονται πως η άσκηση τους βοηθάει στην καθημερινότητά τους με καλύτερη στάση σώματος και περισσότερη λειτουργικότητα.


Μια από τις διαφορές μεταξύ του pilates και άλλων προγραμμάτων αποκατάστασης για τραυματισμένους δρομείς, είναι ότι στηρίζει και δυναμώνει ολόκληρο το σώμα και όχι μόνο το τραυματισμένο σκέλος. Πολλοί αθλητές και όχι μόνο, στρέφονται στο pilates ύστερα από κάποιο τραυματισμό γιατί έτσι ενισχύεται η σωστή κίνηση των αρθρώσεων κάτι που προστατεύει σε μελλοντικούς τραυματισμούς.

Τα οφέλη του pilates στο τρέξιμο είναι πολλαπλά και είναι λογικό επακόλουθο, αφού η έμφαση δίνεται στην ισορροπία, στην ευκινησία και στην αναπνοή. Παράλληλα ενδυναμώνονται οι κεντρικοί μύες του σώματος που υποστηρίζουν το τρέξιμο.

Η στάση του σώματος είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στον τρόπο που τρέχει ο δρομέας.Το pilates μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τα αδύνατα σημεία που εμποδίζουν την σωστή στάση του σώματος και να σε κάνουν να μάθεις πως να ενεργοποιείς μύες που περικλείουν το διάφραγμα, τα πλευρά, την σπονδυλική στήλη ώστε να διατηρείς την καλύτερη στάση σε όλη την διάρκεια του διασκελισμού.

Για τραυματίες δρομείς ή αθλητές, το pilates μπορεί να βοηθήσει και στην αποκατάσταση. Βασικά οι φυσικοθεραπευτές συχνά χρησιμοποιούν pilates εξοπλισμό στις συνεδρίες αποκατάστασης γιατί έτσι μπορεί να βελτιωθεί η ισορροπία η σταθερότητα και η ευκινησία σε όλο το σώμα, κάτι που είναι η βάση των σωστών κινήσεων και στο τρέξιμο.

Όπως σε όλα τα είδη εκγύμνασης, χρειάζεται να αφιερώσεις λίγο χρόνο και συνέπεια για να απολαύσεις τα πλήρη οφέλη του pilates. Τόσο για τους δρομείς όσο και για όλους τους αθλούμενους, αρκούν λίγες μόνο προπονήσεις για να ξυπνήσει το σώμα τους και την αίσθηση της στάσης του σώματος που έχουν, όπως και της αναπνοής τους.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.