Σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις – αντιμετωπίζοντας τη ζωή με Pilates Reformer

γράφει η φυσικοθεραπεύτρια Άννα Στέφου……………….

Αν ταλαιπωρείσαι από προβλήματα υγείας ή βρίσκεσαι σε μετεγχειριτικό στάδιο, το Pilates σε μηχανήματα θα σου χαρίσει ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες σου. Μάλιστα, ο Joseph Pilates, ακριβώς επειδή θεωρούσε ότι κάθε σώμα είναι διαφορετικό, είχε σχεδιάσει τα μηχανήματα ώστε να αποτελούν την προέκταση του σώματός του, έφτιαχνε διαφορετικά όργανα ανάλογα με το σώμα κάθε μαθητή και έκανε τροποποιήσεις στα ήδη υπάρχοντα.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως με τα μηχανήματα του Pilates μπορείς να δώσεις έμφαση σε ένα μέρος του σώματός, ενώ ένα άλλο υποβοηθείται από το μηχάνημα και, μολονότι συμμετέχει ολόκληρο το σώμα στην κίνηση, απομονώνεται εκείνο το μέρος που θέλουμε να «δουλευτεί» περισσότερο. Έτσι, τελικά, βλέπεις και γρήγορα αποτελέσματα.
Το pilates Reformer αποτελείται από ένα πλαίσιο σαν κρεβάτι πάνω στο οποίο υπάρχει μια κινούμενη πλατφόρμα ( καρότσι) που συνδέεται στο πλαίσιο με αντιστάσεις. Οι επιλογές στη χρήση των αντιστάσεων (ελαφρύ, μεσαίο, βαρύ) διαφοροποιούν το επίπεδο δυσκολίας των ασκήσεων και απαιτούν διαφορετική προσπάθεια από το μαθητή. Το reformer περιλαμβάνει επίσης το footbar στο κάτω μέρος του πλαισίου και 2 μακριά λουριά με θηλιές, στα οποία τοποθετούνται τα πόδια ή τα χέρια (ανάλογα με την άσκηση).
Στις ασκήσεις που εκτελούνται στο reformer το βάρος του σώματος και οι αντιστάσεις διαφοροποιούν τη συνθετότητα και το επίπεδο δυσκολίας της άσκησης. Το reformer είναι φτιαγμένο με τρόπο ώστε να προσαρμόζεται σε όλους τους σωματότυπους.

Ασκήσεις στο reformer
Υπάρχουν περισσότερες από 200 ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί για το reformer. Ο συνδυασμός ασκήσεων γυμνάζει όλο το σώμα και προσφέρει μυϊκή ενδυνάμωση, ελαστικότητα, λειτουργική μυϊκή δράση, σωστή στάση σώματος & ευθυγράμμιση, βελτίωση της ισορροπίας, καλύτερο συντονισμό, επίγνωση του σώματος και της κίνησης.
Ορισμένες ασκήσεις εκτελούνται με το καρότσι ακίνητο και άλλες με κινούμενο, ενώ ο μαθητής μπορεί να είναι ξαπλωμένος, καθιστός ή όρθιος.
Οι ασκήσεις στο reformer έχουν μεγάλη ποικιλία και προσαρμοστικότητα.Χωρίζονται σε επίπεδα με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας και απευθύνονται σε αρχάριους, μεσαίου επιπέδου, προχωρημένους και ανώτατου επιπέδου μαθητές. Εφόσον ο μαθητής ασκείται συστηματικά και μεθοδικά και καθοδηγείται σωστά από το δάσκαλο όλες οι ασκήσεις στο reformer είναι ασφαλείς και εξαιρετικά αποτελεσματικές.
Τα οφέλη των ασκήσεων στο reformer είναι η ενδυνάμωση σε συνδυασμό με την ευλυγισία, η βελτίωση της ισορροπίας & της ευθυγράμμισης, η καλύτερη επίγνωση της κίνησης, η βελτίωση της στάσης του σώματος και η ανακούφιση από προβλήματα και πόνους στο σώμα.
Κάθε μαθητής μπορεί να κάνει μάθημα σε reformer ανεξαρτήτως της φυσικής του κατάστασης.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.