Μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών στην Άρτα

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή συγκέντρωση στη γέφυρα της Αρτας και μηχανοκίνητη πορεία προς την Περιφερειακή Διεύθυνση.Οι αγρότες της Άρτας με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 αρχικά στο γεφύρι της Άρτας και στη συνέχεια προχώρησαν σε συμβολική πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το κέντρο της πόλης μπροστά στο κτίριο της Περιφερειακής Διοίκησης Άρτας στην πλατεία Αγ. Δημητρίου.

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι των αγροτών συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη  Βασίλη Ψαθά

 στο γραφείο του,  ζητώντας του την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν φέτος οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών.

Η συζήτηση έγινε, παρουσία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννη Κατέρη και του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Φώτιου Φώτη. Ο  Βασίλης Ψαθάς αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει κάνει ως σήμερα σαν Περιφέρεια Ηπείρου: αλληλογραφία, συναντήσεις, συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς.

«Η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως γνωρίζουν οι αγρότες, είναι δίπλα τους από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκαν τα μεγάλα φετινά προβλήματα της διάθεσης της παραγωγής λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των τιμών της αγοράς. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού προκειμένου να υπάρξουν οι αποζημιώσεις που απαιτούνται ώστε οι παραγωγοί να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν, καθώς ο πρωτογενής τομέας παραγωγής αποτελεί για την Περιφέρεια Ηπείρου βασικός μοχλός ανάπτυξης της περιοχής μας.»

Η Ομοσπονδία απαιτεί:

Να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο. Να γίνουν ΤΩΡΑ προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να επιταχθεί ΤΩΡΑ ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας, να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν νέες ΜΕΘ. Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι π.χ. σε λάδι, εσπεριδοειδή, κρέας, γάλα και αλλού.

Nα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό άμεσα και πλήρως, για το σύνολο της χαμένης παραγωγής, των απολεσθέντων ζώων και του εισοδήματός τους. Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει όλες τις περιπτώσεις.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την ΕΕ για το εμπάργκο στη Ρωσία με απώλειες που υπολογίζονται περίπου σε 900 εκατ. ευρώ.

Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, γενναίο κούρεμα χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.

Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια.

Διαγραφή 30% κάθε χρέους για όσους αγρότες διατηρούν ακόμη τις δραστηριότητές τους και 50% για όσους είναι πλέον άνεργοι.

Καμία διακοπή ρεύματος και νερού σε βιοπαλαιστές αγρότες.

Καμιά κατάσχεση πρώτης και δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης – αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.