Οι Εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής για την ασφαλή λειτουργία των δομών σε συνθήκες πανδημίας.

Τα παιδιά ΑμΕΑ και οι οικογένειές τους είναι, για ακόμα μία φορά, θύματα των ανεπαρκειών του εκπαιδευτικού και υγειονομικού συστήματος όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής οι οποιοι έκαναν προτάσεις στον περιφερειακό διευθυντή για την πανδημία λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν ήδη από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα οποία όμως έχουν άμεση σχέση «τόσο με την απαράδεκτη κατάσταση των σχολικών υποδομών προ πανδημίας, όσο και με τα ανεπαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που δεν παίρνουν υπόψη τους την ελληνική σχολική πραγματικότητα.

Δεν υπάρχει, όπως λένε, καμία φροντίδα, καμιά διαφοροποίηση και καμιά εξειδίκευση από τα κυβερνητικά επιτελεία διαχείρισης του κορονοϊού για τις δομές Ειδικής Αγωγής, που με τα πρώτα ύποπτα κρούσματα βρίσκονται κυριολεκτικά ανοχύρωτες και ζητούν να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των ειδικών σχολείων.

Όπως δηλώνουν, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έκαναν την εμφάνισή τους και τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν την διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία. Προβλήματα που έχουν άμεση σχέση τόσο με την απαράδεκτη κατάσταση των σχολικών υποδομών προ πανδημίας, όσο και με τα ανεπαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που δεν παίρνουν υπόψη τους την ελληνική σχολική πραγματικότητα. Η Ειδική Αγωγή, για μια ακόμη φορά, θύμα των ανεπαρκειών του εκπαιδευτικού και υγειονομικού συστήματος. Καμία φροντίδα, καμιά διαφοροποίηση και καμιά εξειδίκευση από τα κυβερνητικά επιτελεία διαχείρισης του κορονοϊού για τις δομές Ειδικής Αγωγής, που με τα πρώτα ύποπτα κρούσματα βρίσκονται κυριολεκτικά ανοχύρωτες.

Ειδική Αγωγή και Κορονοϊός
Παράγοντες που επηρεάζουν την ασφαλή λειτουργία των δομών Ειδικής Αγωγής σε συνθήκες πανδημίας

Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Εκτός από τους μαθητές, πολλοί από τους γονείς τους αδυνατούν λόγω ψυχοκοινωνικών παραγόντων να διαχειριστούν καταστάσεις, είτε ως προς την πρόληψη (τήρηση κανόνων υγιεινής διαβίωσης), είτε ως προς την αντιμετώπιση της ασθένειας, όταν προκύψει. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα και σχέδιο παρέμβασης, τόσο για τον χώρο του σχολείου, όσο και για το χώρο που ζει και δραστηριοποιείται το παιδί μετά από αυτό.
Ένα μεγάλο μέρος των μαθητών δεν έχει λεκτική επικοινωνία. Πολύ δύσκολα αυτά τα παιδιά θα εξηγήσουν αυτονόητα σε μας πράγματα όπως ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, η αδιαθεσία.
Οι εκπαιδευτικοί σε μια μονάδα Ειδικής Αγωγής, δεδομένου ότι, εκ των πραγμάτων, κατά τη διάρκεια του μαθήματος επιβάλλεται να βρίσκονται πολύ κοντά στα παιδιά, είναι διαρκώς εκτεθειμένοι στην πανδημία. Πολλοί από αυτούς μάλιστα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά, προς τιμήν τους, επιμένουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους δια ζώσης, υποκινούμενοι από την ανιδιοτελή αγάπη προς τα παιδιά ΑμΕΑ.


Οι μαθητές των δομών Ε.Α. μεταφέρονται καθημερινά με μισθωμένα οχήματα (ενίοτε και με αστικά ή υπεραστικά λεωφορεία ή με ταξί), που, αφού τους αφήσουν στο σχολείο, συνεχίζουν τα δρομολόγιά τους μέχρι το μεσημέρι, που θα επιστρέψουν να τους παραλάβουν. Εκτός από τα παιδιά δηλαδή, ένας μεγάλος αριθμός ατόμων κατά τη διάρκεια της ημέρας θα χρησιμοποιήσει τα οχήματα αυτά, δημιουργώντας συνθήκες αμφίδρομης μετάδοσης του ιού.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ, ΜΕ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Μείωση μαθητών ανά τμήμα στα Ειδικά σχολεία. Είναι απαράδεκτο να λειτουργούν τμήματα με περισσότερα από 5 παιδιά με σοβαρές παθήσεις και σε χώρους πολύ λίγων τετραγωνικών. ανάγκες.
Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας και στελέχωσή της με τον απαραίτητο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών, ώστε να καλύπτουν όλα τα σχολεία (Γενικά και Ειδικά). Η Σχολιατρική Υπηρεσία θα λύσει όλα τα ζητήματα αντιμετώπισης επιδημιών στα σχολεία και της άμεσης υγειονομικής παρέμβασης για να μην υπάρχει εξάπλωση.
Τοποθέτηση σε όλα τα σχολεία, Ειδικά και Γενικά, σχολικών νοσηλευτών.
Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Εξασφάλιση επάρκειας σε μέσα ατομικής προστασίας.
Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας και τοποθέτηση με μόνιμη σχέση εργασίας καθαριστριών/ών σε όλα τα Ειδικά Σχολεία με αποκλειστική απασχόληση σε αυτά.
Αποκλειστικά Δημόσιες και Δωρεάν σχολικές μεταφορές με οχήματα που θα είναι αποκλειστικής χρήσης από τα σχολεία.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.