Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

  Εκτός απ’ την παραγωγή υπερπολύτιμων προϊόντων (μέλι,  γύρη,  βασιλικός πολτός,  πρόπολη, κερί, δηλητήριο), η σημαντικότερη προσφορά των μελισσών είναι η επικονίαση των φυτών μέσω της μεταφοράς γύρης.

  Ο ρόλος των μελισσών στο οικοσύστημά μας είναι ζωτικής σημασίας. Χρειαζόμαστε τις μέλισσες για να διατηρήσουμε τις καλλιέργειες, τα ζώα και τη γη μας σε υγιή κατάσταση. 

  Με την επικονίαση τα φυτά αναπαράγονται, επιβιώνουν, εξελίσσονται και έτσι παράγονται μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και άλλων καρπών για τον άνθρωπο. Εκτιμάται ότι οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για 70 από περίπου 100 είδη καλλιέργειας που τροφοδοτούν  το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Με την επικονίαση των φυτών από τις μέλισσες, προστατεύεται επίσης ο βιότοπος και οι πηγές τροφής των ζώων, παράγεται το οξυγόνο που αναπνέουμε και απορροφάται το CO2, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας αλλαγής του κλίματος.

 Τα τελευταία χρόνια όμως, ο αριθμός τους μειώνεται με γοργό ρυθμό. Αυτό έχει συνδεθεί με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των παρασίτων, πχ. varroa, τη χρήση φυτοφαρμάκων που δηλητηριάζουν τις μέλισσες, και τις μονοκαλλιέργειες που τις εμποδίζει να έχουν ποικιλία στη διατροφή τους.

  Εάν οι μέλισσες εξαφανιστούν εντελώς, δεν γνωρίζουμε ποια τρόφιμα θα επιβιώσουν. Εάν χάσουμε όλα τα φυτά που επικονιάζουν οι μέλισσες, θα απειληθούν επίσης τα ζώα, με αποτέλεσμα την πιθανή κατάρρευση πολλών οικοσυστημάτων και τροφικών αλυσίδων. Ένας κόσμος χωρίς μέλισσες πιθανότατα θα αγωνιζόταν για τη διατήρηση του παγκόσμιου πληθυσμού.

 Τώρα, περισσότερο από ποτέ πρέπει να βρούμε νέους καινοτόμους τρόπους, για να προστατεύσουμε αυτό το πολύτιμο είδος και να διατηρήσουμε την ισορροπία του οικοσυστήματός μας.

Από τη Μελισ/κή Ομάδα

Ντόπια Μέλισσα /  Native Bee

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.