Η Μερόπη Τζούφη για το σκάνδαλο ΝΔ-Cisco στην εκπαίδευση

Συνέντευξη της βουλευτού Ιωαννίνων και αναπλ. τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Κόκκινο

«Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιμένοντας πως η τηλεκπαίδευση είναι δωρεάν, παραπλανούσε για ένα χρόνο τη Βουλή, την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία» τόνισε η Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στο Κόκκινο 105,5. «Υπήρχε λόγος που απέφευγε συστηματικά να δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις και τα ιδιωτικά συμφωνητικά που έχει υπογράψει με τη Cisco».

Η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε πως «αποκαλύφθηκε ότι η τηλεκπαίδευση ήταν στηριγμένη στη δοκιμαστική έκδοση της πλατφόρμας Cisco Webex και βαφτίστηκε δωρεάν από την υπουργό Παιδείας. Δε διανοήθηκαν καν να ενισχύσουν το υπάρχον δημόσιο σύστημα τηλεκπαίδευσης και στράφηκαν απευθείας στον ιδιωτικό τομέα». 

Ωστόσο, συμπληρώνει ότι «η υπουργός Παιδείας επέλεξε να μην προχωρήσει σε δημόσιο διαγωνισμό για την επιλογή πλατφόρμας, ούτε καν σε απευθείας ανάθεση παρότι είναι εξοικειωμένη με αυτήν την πρακτική. Η δοκιμαστική περίοδος τελείωσε τον Ιανουάριο και πλέον υπάρχει κόστος για το Δημόσιο. Για να καλύψουν το κόστος χρησιμοποίησαν πόρους του δημόσιου έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ-2, αγοράζοντας άδειες χρήσης, αξίας 2 εκατ. ευρώ ετησίως, από τη Cisco».

Ακόμα επεσήμανε πως υπάρχει μείζον ζήτημα με τα προσωπικά δεδομένα και τα μεταδεδομένα 1,5 εκατ. μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, τα οποία -με τις ευχές του ΥΠΑΙΘ- συλλέχθηκαν από τον αμερικάνικο κολοσσό.

Τέλος, η Μερόπη Τζούφη υποστήριξε πως η κυβέρνηση πίστευε πως θα «ξεμπερδέψει» εύκολα με την πανδημία και για το λόγο αυτό δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα. «Για τον λόγο αυτό αρνήθηκε να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να θωρακίσει υγειονομικά τα σχολεία, αλλά και να επενδύσει σε ένα στιβαρό και αξιόπιστο δημόσιο σύστημα τηλεκπαίδευσης».

Εδώ το ηχητικό απόσπασμα: https://www.youtube.com/watch?v=OiwKR1F4wYA

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.