Ιωάννινα: Αποκατάσταση οθωμανικών λουτρών

Ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις για τη δημιουργία του πάρκου πολιτισμού

Ξεκίνησαν εργασίες για την αποκατάσταση των οθωμανικών λουτρών του Κάστρου των Ιωαννίνων πού είναι το πρώτο παρεμβατικό έργο  για τη δημιουργία του Πάρκου Πολιτισμού το οποίο περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών και αναμένεται με βάση το χρονοδιάγραμμα να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.3 εκ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και εντάσσεται στη συνολική πρόταση για τη δημιουργία του Πάρκου Πολιτισμού, που περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης εκτός από τα Λουτρά, στην Οθωμανική Βιβλιοθήκη, στο Μεντρεσέ και το Ασλάν Τζαμί.

Το κτίριο των Οθωμανικών λουτρών  είναι το μοναδικό στην Ήπειρο σωζόμενο δημόσιο λουτρό της Οθωμανικής περιόδου χτισμένο στα τέλη του 16ου, με αρχές του 17ου αιώνα. Η λειτουργία τους σταμάτησε το 1926 και το μνημείο βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Υπάρχουν έντονες ρωγμώσεις και πεσμένες τοιχοποιίες. 

Σε πρώτο στάδιο εκτελούνται εργασίες καθαρισμού στο έδαφος και  στις τοιχοποιίες, λαμβάνονται άμεσα μέτρα στήριξης, καθώς διενεργούνται και κάποιες διερευνητικές ανασκαφικές τομές. Εκτός από τους καθαρισμούς του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου, παίρνουν και δείγματα του κονιάματος από την τοιχοποιία και την κεραμοσκεπή, τα οποία αποστέλλονται προς ανάλυση για να επιβεβαιωθεί η ακριβής σύνθεση του κονιάματος, ώστε να χρησιμοποιηθεί στην αποκατάσταση η ίδια σύσταση.

Θα ακολουθήσουν καθαιρέσεις ετοιμόρροπων τμημάτων θολοδομίας, εργασίες απομάκρυνσης και διαλογής οικοδομικών υλικών από το εσωτερικό του ψυχρού χώρου, καθαρισμοί και επισκευές δαπέδων, αποκατάσταση των δαπέδων του χώρου της εισόδου, ανακατασκευή πεσσών, επισκευή όλων των τοιχοποιιών, συντήρηση σωζόμενων επιχρισμάτων στο εσωτερικό του μνημείου, καθαρισμός και συντήρηση των διακοσμητικών μοτίβων στον θερμό χώρο, ανακατασκευή τρούλων και διαμόρφωση φωτιστικών οπών, τοποθέτηση κουφωμάτων και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, τοποθέτηση διαδρόμων πρόσβασης κοινού, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου.

.

.

.

.

.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.