Ο βασιλικός και οι ευεργετικές του ιδιότητες

Τα βότανα απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς  με τα μάτια της βοτανοθεραπείας

Με βασιλικό γιαρεμ γιαρεμ και δυόσμο, στόλισε ο Θεός γιαρεμ γιαρεμ τον κόσμο….λέει ένα γνωστό άσμα.

Εμείς σήμερα όμως θα δούμε μόνο τις λατρεμένες ιδιότητες του βασιλικού.

Με αφορμή το φύτεμα των σπόρων Βασιλικού στις γλαστρουλες μου και τραγουδώντας το παραπάνω άσμα, σκέφτηκα να δούμε παρέα και τις καταπληκτικές του ιδιότητες και πως μπορούν να μας βοηθήσουν αγαπημένο βοτανοπαρεάκι!

Αν και οι περισσότεροι το έχουμε σπίτια μας για ομορφιά ,Το τσάι βασιλικού έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Το τσάι βασιλικού χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη και του μεταβολικού συνδρόμου.

Υπάρχουν μερικές μελέτες που δείχνουν ότι το τσάι βασιλικού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κυκλοφορούντων επιπέδων χοληστερόλης.

Αυτό μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό και χρήσιμο στη διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη και στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης πλήρους μεταβολικού συνδρόμου.

Φυσικές αφροδισιακές ιδιότητες

Είναι γνωστό ότι αυτό το τσάι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων στρες και της φλεγμονής που συμβάλλουν άμεσα στα υγιή επίπεδα τεστοστερόνης.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι το στρες είναι κύρια αιτία για τις περισσότερες (αν όχι για όλες) τις ασθένειες.

Η κύρια ορμόνη που εμπλέκεται στη σεξουαλική διέγερση είναι η τεστοστερόνη . Με την παραπάνω ιδιότητα που είπαμε, ο βασιλικός βοηθά μαζί με την αντικαταθλιπτική του ιδιότητα να κρατά σε σωστή ισορροπία τις τιμές της τεστοστερόνης.

Προωθεί την αλκαλική ισορροπία οξέος

Αυτό το τσάι μπορεί να βοηθήσει στην αλκαλοποίηση του σώματος και για αυτόν τον λόγο, μπορεί να είναι ευεργετικό για την πέψη, την ανοσία και τις προβιοτικές καλλιέργειες του εντέρου.

Γνωρίζουμε ότι τα βακτήρια είναι πιο παθογόνα υπό όξινες συνθήκες ( και πόσο βοηθά το στρες να δημιουργήσουμε ένα όξινο περιβάλλον στο σώμα μας…) και μπορούν να επηρεάσουν την ανάρρωσή σας σε τέτοιες περιπτώσεις. 

Προωθεί τη λειτουργία του ήπατος και την αποτοξίνωση

Υπάρχουν μερικές ιατρικές μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση τσαγιού βασιλικού σε περίοδο πέντε ημερών μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αρκετές τοξίνες, με αποτέλεσμα οι ποσότητα των ενζύμων αποτοξίνωσης που παράγονται από τον οργανισμό και μας βοηθούν στην αποτοξίνωση, να είναι σε θέση να επαναφέρουν τα αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων στην ισορροπία που χρειάζεται ο οργανισμός μας. 

Διαπιστώθηκε επίσης σε αυτήν την μελέτη ,ότι το τσάι βασιλικού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της λιπώδους ηπατικής νόσου σε μη αλκοολικούς.

Προωθεί την καρδιαγγειακή υγεία

Αυτό το τσάι έχει πολλές ιδιότητες που μπορούν να προωθήσουν την καρδιαγγειακή υγεία, όπως οι αντιφλεγμονώδες ιδιότητες που έχει και κατά συνέπεια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων και της πιθανότητας σχηματισμού θρόμβων, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. 

Επίσης, το τσάι βασιλικού μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της αραίωσης του αίματος και μπορεί να μειώσει την εναπόθεση χοληστερόλης στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και όλα αυτά μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς. (Για αυτό τον λόγο με προσοχή όσοι παίρνουν αντιπηκτικά και αντιθρομβωτικά φάρμακα, το έχω πει πολλές φορές και θα το ξανά πω ,ότι πάντα ρωτάμε έναν ειδικό για τα βότανα)

Λειτουργεί ως προσαρμογόνο

Υπάρχουν επίσης ιατρικές μελέτες στις οποίες διαπιστώνεται ότι η κατανάλωση τσαγιού βασιλικού μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αντιμετωπίσει το άγχος και την υπερβολική έκκριση κορτιζόλης, λειτουργώντας ως προσαρμογόνο. 

Το τσάι βασιλικού μπορεί να σας δώσει σημαντικές βελτιώσεις στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χειρίζεται το οξειδωτικό στρες. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε το σώμα και το μυαλό σας.

Με αυτόν τον τρόπο συμβάλει και στην καλή λειτουργία της μνήμης!

Προωθεί την ανοσοποιητική υγεία

Το τσάι βασιλικού μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπορεί να βοηθήσει στη διέγερση των λευκών αιμοσφαιρίων να λειτουργούν λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σώματος από λοιμώξεις.

Πιστεύω ότι τώρα που είδαμε παρέα κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητες του μοσχοβολιστου βασιλικού δεν θα τον έχουμε μόνο στις γλάστρες για ομορφιά ή για να διώχνει τα κουνούπια….

Ευγενία Νούλα

                                    Πτυχιούχος Βοτανοθεραπεύτρια

                                                        Από την

                              LIFE THERAPY ACADEMY, 

Ανθοθεραπεύτρια level 1 του συστήματος DR BACH από το 

BACH INSTITUTE HELLAS

 Προσοχή : Το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή ζητήστε τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας., θεραπευτή.Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή  βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες και συμβουλευτείτε τον θεράπων ιατρό σας. Ή θεραπευτή σας.

Πηγή φωτογραφιών: ίντερνετ

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.