Μερόπη Τζούφη-Συνάντηση με επιστημονικούς φορείς της Ηπείρου με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς

Συνάντηση με επιστημονικούς φορείς της Ηπείρου πραγματοποίησε η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς.
Κατά τη συζήτηση με τους Θεόδωρο Χόβολο (πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος του
Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου), Δημήτρη Χρυσοχόου (μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων) και την Ηλιάνα Τσολιού (μέλος του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ & αντιπρόεδρο του τοπικού παραρτήματος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου), παρουσιάστηκαν οι απόψεις των φορέων και εκφράστηκαν επιφυλάξεις, ενώ τονίστηκε πως το υπουργείο Εσωτερικών αγνόησε την πλειοψηφία των αντιρρήσεων κατά τη διαβούλευση του σχεδίου νόμου.
Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να προσθέσει γραφειοκρατικά εμπόδια στη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς, όπως και να δυσκολέψει την πραγματοποίηση απαραίτητων ελέγχων, ιδιαίτερα κρίσιμων για τη Δημόσια Υγεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο έλεγχος των νοσημάτων που μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους, ειδικά στο σημερινό πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού.
Παράλληλα, η πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει σημαντικές αρμοδιότητες (πχ: προστασία, ευζωία και διαχείριση των ζώων συντροφιάς) από τους Δήμους σε φιλοζωικές οργανώσεις, ΜΚΟ και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Την ίδια στιγμή, οι επιστημονικοί φορείς επισημαίνουν ότι η απόφαση για υποχρεωτική στείρωση των ζώων στερείται κάθε ουσιαστικής  επιστημονικής και νομικής τεκμηρίωσης. 
Η βουλευτής Ιωαννίνων τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των αντιδράσεων και τις αντιφάσεις σε σχέση με τα όσα ισχύουν στις χώρες της Ευρώπης αναφορικά με την αναπαραγωγή, την εμπορία, τις μετακινήσεις, τις στειρώσεις και τις υιοθεσίες των ζώων.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «η ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, των επαγγελματιών κτηνιάτρων και η ανάπτυξη της φιλοζωίας είναι απαραίτητες ώστε η χώρα μας να διαθέτει ένα στιβαρό και σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς. Ακόμα, οι έλεγχοι για τη μετάδοση νοσημάτων πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα, όπως και να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό πρόβλημα των αδέσποτων ζώων».
Τέλος, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι «η αξιοποίηση και διαχείριση κονδυλίων προς αυτή την κατεύθυνση, οφείλει να είναι πλήρως διαφανής και να ενισχύει την πρόθεση όλων μας για αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων».

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.