Γαστρονομικά ταξίδια στην Αρχαία Νικόπολη


Την έγκριση του για την εισαγωγή της τοπικής γαστρονομίας σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Αρχαιολογικών Χώρων και με σχετική έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα Παρέχουν στους επισκέπτες μία ολοκληρωμένη και ενδιαφέρουσα πολιτιστική εμπειρία των ελληνικών αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.  Η παραχώρηση για την διοργάνωση εκδηλώσεων θα γίνεται με καταβολή τελών στον αρμόδιο ΟΔΑΠ. Παρόλα αυτά υπογραμμίζεται πως η επιλογή των εκδηλώσεων θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή, καθώς θα πρέπει να αποσκοπούν στην προαγωγή και προώθηση της τοπικής γαστρονομίας της περιοχής, να συνάδουν με τη φυσιογνωμία του χώρου, να μην εμποδίζουν την επισκεψιμότητα, να μην πραγματοποιούν πώληση προϊόντως και να φιλοξενούνται σε ελαφρές και αναστρέψιμες εγκαταστάσεις οι οποίες θα αφαιρούνται αμέσως μετά την ολοκήρωσή τους.

Ως παραδείγματα κατάλληλων εκδηλώσεων που αναφέρει ο ΟΔΑΠ είναι αυτές που αφορούν στην διεξαγωγή γευσιγνωσίας συνδυαστικά με επίσκεψη στον χώρο, μαθήματα – masterclasses, παρουσίαση γαστρονομικών προϊόντων που σχετίζονται με την παραδοσιακή ελληνική παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, όπως π.χ. ελιά / λάδι και παράγωγά τους, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και παράγωγά τους, αλιευτική παραγωγή, κτηνοτροφική παραγωγή.

Έτσι δράσεις που αφορούν την τοπική γαστρονομία θα μπορούν να πραγματοποιούνται στους Αρχαιολογικους Χώρους.Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Αρχαιολογικών Χώρων, που περιλαμβάνει την ενίσχυση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον επισκέπτη και την αναβάθμισης της εμπειρίας της επίσκεψης στους αρχαιολογικούς χώρους. Συνολικά περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα 19 αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και αυτός της Αρχαίας Νικόπολης. Σύμφωνα με τους όρους παραχώρησης που προτείνονται από τον ΟΔΑΠ, οι εκδηλώσεις αποσκοπούν στην προαγωγή και προώθηση της τοπικής γαστρονομίας της περιοχής και πρέπει να συνάδουν με τη φυσιογνωμία του αρχαιολογικού χώρου, ιστορικού τόπου, μνημείου ή μουσείου. Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» εκφράζει την ικανοποίησή του για το συγκεκριμένο πρόγραμμα που τοποθετεί τα σπουδαία μνημεία της χώρας στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, συνδέοντάς τα θεσμικά με τον κόσμο της αγροδιατροφής.

.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.