Μ. Τζούφη: “Ο εκλογικός νόμος της ΝΔ συρρικνώνει την τοπική και λαϊκή αντιπροσώπευση – “Σειρά επισκέψεων σε Ιωάννινα, Πέραμα και Αμπελιά

Σειρά επισκέψεων και συναντήσεων με προέδρους και μέλη τοπικών συμβουλίων, αλλά και με εκπροσώπους φορέων της περιοχής πραγματοποίησαν η Μερόπη Τζούφη και ο Λάζαρος Νάτσης, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα, πολίτες για την Ανατροπή». Κατά τη συζήτηση με τα μέλη των τοπικών συμβουλίων σε Ιωάννινα, Πέραμα και Αμπελία, κύριο θέμα αποτέλεσε ο νέος εκλογικός νόμος που προωθεί η κυβέρνηση για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η πρόθεση της ΝΔ να καταργήσει συλλογικά όργανα, να μειώσει τις έδρες των δημοτικών συμβούλων, να αυξήσει τα παράβολα των υποψηφίων και να κλείσει το δρόμο στην εκλογική κάθοδο λαϊκών παρατάξεων, αποτελούν ενδεικτικές διατάξεις που φανερώνουν τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του νέου εκλογικού νόμου.Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αποδυναμώνεται πλήρως η αυτοτελής λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων. Ενδεικτικά για το Νομό Ιωαννίνων, το νέο εκλογικό σύστημα προβλέπει πως μόλις το 1/3 των κοινοτήτων θα δικαιούνται να εκλέξουν Τοπικά Συμβούλια, ενώ τα 2/3 θα μπορούν να εκλέγουν μόνο έναν πρόεδρο.Τόσο η βουλευτής Ιωαννίνων όσο και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης υπογράμμισαν πως το η απλή αναλογική και ο εκλογικός νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την τοπική αυτοδιοίκηση επέτρεψε σε χιλιάδες πολίτες, ιδίως νέους, να ασχοληθούν με τα κοινά και να συμμετάσχουν ενεργά στις τοπικές υποθέσεις, χωρίς να είναι απαραίτητη η «πρόσδεσή» τους στους συνδυασμούς των υποψηφίων Δημάρχων.Ταυτόχρονα, τόνισαν πως με νομοθετικές παρεμβάσεις και διάθεση πόρων, κυρίως μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, πραγματοποιήθηκαν έργα σε κάθε γωνιά της χώρας, συμβάλλοντας στην αξιοπρεπή διαβίωση όλων όσων ζουν στην ελληνική περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε πως «η συρρίκνωση της λαϊκής αντιπροσώπευσης αποτελεί διολίσθηση σε ολιγαρχικές απόψεις. Πρέπει να παλέψουμε όλοι για να μην περάσει το οπισθοδρομικό αυτό νομοσχέδιο».

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.