ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων:«Για μια Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση»

Η φετινή Παγκόσμια  Ημέρα Περιβάλλοντος  είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς πλέον, όλος ο Πλανήτης  έχει συνειδητοποιήσει πως ελάχιστος χρόνος υπάρχει για μια συλλογική  αποτελεσματική αντίδραση απέναντι σε μια επαπειλούμενη,  μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση  του πλανήτη, η οποία θα επηρεάσει οριζόντια την κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό, θα  καταστήσει την καθημερινότητα των πολιτών μη βιώσιμη  αλλά επιπλέον θα καθορίσει και το υγειονομικό μέλλον του πλανήτη.

Η προσπάθεια αναχαίτισης της  Κλιματικής κρίσης, θέτει επιτακτικά την αναγκαιότητα της Πράσινης Μετάβασης, της   στροφής των Οικονομιών και των Κοινωνιών   προς ένα «Πράσινο» , βιώσιμο μοντέλο  ανάπτυξης, που έχει ως αφετηρία  τον «αγώνα δίχως αύριο» για την αποτροπή της αύξησης της θερμοκρασίας του Πλανήτη και βασικό προαπαιτούμενο τον «Ενεργειακό Μετασχηματισμό» τη στροφή δηλ.  του ενεργειακού τομέα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Η φετινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος βρίσκει την χώρα μας να έχει κάνει πολλά βήματα πίσω, καθώς μπροστά  στα  αδιέξοδα του νεοφιλελεύθερου   μοντέλου ανάπτυξης η κυβέρνηση βλέπει ακόμη μια χρυσή  ευκαιρία « να τα αλλάξει όλα για να μην αλλάξει τίποτα» για την ίδια και τα συμφέροντα που υπηρετεί. 

Επιδιώκει έτσι μια «Μετάβαση» εκ νέου αποκλειστικά μέσω των αγορών, της κερδοσκοπίας και της συσσώρευσης με νομοθετικό  οδοστρωτήρα τον περιβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη (ν. 4685/2020) και όχι μόνο, που υποβαθμίζει  το  Φυσικό Περιβάλλον, εξαντλεί  τους Φυσικούς Πόρους, καταστρέφει τη Βιοποικιλότητα της χώρας και υπονομεύει την Πραγματική Ανάπτυξη αλλά και την Κοινωνική Συνοχή.

Η απάντηση της Αριστεράς στις σημερινές προκλήσεις, είναι ο ριζοσπαστικός οικολογικός και κοινωνικός μετασχηματισμός της οικονομίας μέσω ενός  σχεδίου για   την πράσινη μετάβαση, με όρους Ενεργειακής Δημοκρατίας που  θα  διασφαλίζει την Κλιματική Δικαιοσύνη, την περιβαλλοντική προστασία,  τη κοινωνική συμμετοχή , την προστασία των ευάλωτων ομάδων, των εργαζομένων αλλά και των γεωγραφικών περιοχών που κινδυνεύουν να μείνουν πίσω ως «παράπλευρες απώλειες» μιας βίαιης «Πράσινης Μετάβασης» νεοφιλελεύθερης κοπής και έμπνευσης.

Απέναντι σε μια  «Μετάβαση» ερήμην της κοινωνίας,   ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ αντιτάσσει τη «Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση» ως την μοναδική λύση για την πραγματική περιβαλλοντική προστασία και την αποτελεσματική  αναχαίτιση της Κλιματικής Κρίσης την οποία δεσμεύεται να υλοποιήσει μέσω μιας «Κοινωνικής Συμφωνίας» που θα εφαρμόσει  ως  επόμενη κυβέρνηση του τόπου !

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.