Γρεβενίτι: 78 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα

Εβδομήντα οχτώ χρόνια συμπληρώθηκαν από το ολοκαύτωμα  στο Ζαγόρι, και ο Δήμος Ζαγορίου, πραγματοποίησε εκδήλωση Ημέρα μνήμης των μαρτυρικών του χωριών . Μια ημέρα αφιερωμένη στα μαρτυρικά του χωριά, στο Μνημείο Εκτελεσθέντων στο Γρεβενίτι εκεί στον ίδιο τόπο, στον τόπο του μαρτυρίου στη μνήμη των αθώων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Ζαγόρι και την επέτειο καταστροφής των χωριών του την περίοδο της κατοχής 1941-1944.

Είκοσι τρεις ψυχές χάθηκαν στο Γρεβενίτι από τους Γερμανούς. Έγιναν στάχτη 295 σπίτια. Στο Ελατοχώρι, στο Μακρίνο και στη Λεπτοκαρυά κάηκαν ολοσχερώς όλα τα σπίτια, στη Βωβούσα καταστράφηκαν τα 83 από τα 84, στη Δόλιανη τα 132 από τα 135, στην Ελάτη τα 56 από τα 70, στο Τρίστενο τα 138 από τα 154 και στο Φλαμπουράρι τα 85 από τα 92 σπίτια.

78 χρόνια πέρασαν, ο πόνος μπορεί να μαλάκωσε όμως κανένας δεν ξέχασε. Κανένας στο Ζαγόρι δεν μπορεί να ξεχάσει τις θηριωδίες των Γερμανών οπως το αβάπτιστο κοριτσάκι που  το πέταξαν στην ξιφολόγχη.

Το μήνυμα και αυτής της εκδήλωσης,  που διοργάνωσε ο Δήμος Ζαγορίου, ήταν ότι η ναζιστική θηριωδία δεν πρέπει να λησμονηθεί για να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον.

Τον Απρίλιο του 1943 η Ανώτατη Διοίκηση της Βέρμαχτ μετακινεί, μετά από  20 μήνες στο ανατολικό μέτωπο, την 1η μεραρχία ορεινών καταδρομών «Εντελβάις»  και την κατευθύνει  στην Ελλάδα και στην  περιοχή της Ηπείρου με αποστολή να αντιμετωπίσει  τη δράση του ΕΛΑΣ . Η μεραρχία ορεινών  καταδρομών «Εντελβάις»,  πυρπολεί χωριά που πρόσφεραν καταφύγιο στους αντάρτες και στα οποία  ανακαλύφθηκαν πολεμοφόδια. 

 Το Γρεβενίτι ήταν έδρα της πολιτικής οργάνωσης  του ΕΑΜ, ενισχυμένης με τμήματα ανταρτών του μάχιμου ΕΛΑΣ ενώ σε αυτό  λειτουργούσε και πολεμικό νοσοκομείο. Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο, πολλοί από τους  κατοίκους του χωριού αναζήτησαν καταφύγιο μέσα στο δάσος.

Το Γρεβενίτι πυρπολήθηκε και καταστράφηκε από το 1ο τάγμα του 98ου συντάγματος της μεραρχίας Εντελβάις, , στο πλαίσιο της «επιχείρησης Πάνθηρ», η οποία διήρκεσε από τις Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο του ‘43 στην περιοχή του Ζαγορίου κι είχε συνολικό απολογισμό 1.204 καμένα σπίτια και 56 αμάχους. Όμως, δεν ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που οι Γερμανοί θα επιχειρούσαν στο Γρεβενίτι. Επέστρεψαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1944, στο πλαίσιο  της «επιχείρησης Χρυσαετός».Ο αιματηρός απολογισμός της «αναγκαίας δράσης»  της μεραρχίας από τον Οκτώβρη του ’43 ως τον Ιούλιο του ’44 ήταν 23 άμαχοι. 

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.