78 χρόνια από ναζιστική θηριωδία στο μαρτυρικό χωριό του Δήμου Κόνιτσας Αηδονοχώρι

Την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021, με τη συμπλήρωση 78 ετών από το ολοκαύτωμα του μαρτυρικού χωριού Αηδονοχωρίου του Δήμου Κόνιτσας, με ιδιαίτερο σεβασμό πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσθέντες κατοίκους του Αηδονοχωρίου που βίωσαν τη ναζιστική θηριωδία από την 1η Ορεινή Μεραρχία Καταδρομών «Εντελβάις» του γερμανικού στρατού. 

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος Κόνιτσας, η Κοινότητα Αηδονοχωρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αηδονοχωρίου «Το Βορτόπι». 

Την 9η Ιουλίου 1943 οι Γερμανοί κατακτητές πυρπόλησαν το Αηδονοχώρι και εκτέλεσαν 22 από τους κατοίκους του, σε αντίποινα για την συμμετοχή τους στην αντίσταση, που αυτοί είχαν προβάλει κατά τη διάρκεια τις κατοχής. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Δοξολογία στον Ιερό ναό του χωριού, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο στην πλατεία του Αηδονοχωρίου, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Νικόλαο Εξάρχου και ομιλία από τον ιστοριοδίφη ερευνητή Χριστόφορο Βλάχο. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου και Βουλευτής Ιωαννίνων Αλεξάνδρα-Μαρία Κεφάλα, ο Δήμαρχος Νικόλαος Εξάρχου, ο Αντιδήμαρχος Δημήτριος Χήρας και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κατερίνα Δημάρατου, Νικόλαος Καλτσούνης και Δημήτριος Ζήσης, η Πρόεδρος της Κοινότητας Στυλιανή Τάσσου, ο καθηγητής Καλών Τεχνών και γλύπτης Μιχάλης Οικονομίδης, ο εκπρόσωπος των μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδος, Δημήτριος Χατζαρόπουλος, ο Διοικητής του 583 Τάγματος Κόνιτσας, ο Διοικητής Συνοριακής Φύλαξης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας, οι κάτοικοι του Αηδονοχωρίου, καθώς και ο Σάββας Σιάτρας που τίμησε με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα θύματα τραγουδώντας τη «Μαριόλα» (μοιρολόι Ηπείρου).

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.