Φούρκα Κόνιτσας: τιμήθηκε η μνήμη της Γυναίκας της Πίνδου και των  Κωνσταντίνου Δαβάκη, Αλέξανδρου Διάκου.

 Τιμήθηκε σήμερα 20/07/2021 όπως κάθε χρόνο και φέτος στον Προφήτη Ηλία Φούρκας η μνήμη  της Γυναίκας της Πίνδου, των  Αξιωματικών Κωνσταντίνου Δαβάκη, Αλέξανδρου Διάκου και όλων των ηρώων του έπους του 1940.Λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς της πανδημίας, δεν πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της πορείας των Γυναικών της Πίνδου και του τραυματισμού του Αξιωματικού Κωνσταντίνου Δαβάκη.

Στην εκδήλωση  παρέστη  ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριος Οικονόμου, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε:

«Είναι και για μένα εξαιρετική τιμή να παρευρίσκομαι σήμερα σε αυτή τη λιτή εκδήλωση στο ηρωικό χωριό της Φούρκας, όπου γράφτηκαν σελίδες δόξας της νεότερης ιστορίας μας.

Η ημέρα αυτή όμως, υπενθυμίζει σε όλους μας την ηρωική μορφή της γυναίκας της Πίνδου, την Ελληνίδα μάνα, την Ελληνίδα γυναίκα, που πιστή στις παραδόσεις αναθρέφει γενιές Ελλήνων, βγάζει ήρωες και μας υπενθυμίζουν ότι θα πρέπει να είμαστε σταθεροί στις παραδόσεις μας, στις αξίες μας, στον πολιτισμό μας, στα ιδανικά μας, ειδικά και αυτή την περίοδο που η πατρίδα μας τόσο σε εθνικό επίπεδο αντιμετωπίζει τους κινδύνους που όλοι γνωρίζουμε, αλλά και η πανδημία επιφέρει νέες δοκιμασίες.

Είμαι όμως βέβαιος ότι όλοι μαζί, με πρώτο και το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την ακριτική αυτή περιοχή και του Πρωθυπουργού προσωπικά, θα τα καταφέρουμε και θα ξαναβρεθούμε πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης.»

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας ταξίαρχος Χρήστος Σιόρεντας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Δούβαλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Βασίλειος Μουσελίμης, ο Συντονιστής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων, Υποστράτηγος Δημήτρης Κοντογιάννης, ο Διοικητής του 583 Τ.Π. Γεώργιος Χαρίτος, ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας Παναγιώτης Νάκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πρόδρομος Γαϊτανίδης, οι Αντιδήμαρχοι Νικόλαος Τσιαλιαμάνης και Αριστείδης Λαζογιάννης, ο τέως Δήμαρχος Ανδρέας Παπασπύρου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κατερίνα Δημάρατου και Δημήτριος Γκριμότσης, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Φούρκας και Αγίας Παρασκευής, εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και φορέων.

Τελέσθηκε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο από τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και στέψη των προτομών Δαβάκη και Διάκου ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος κα Ελένη Καραγιάννη με κύρια αναφορά στη σημασία της προσφοράς των Γυναικών της Πίνδου.

 Η εκδήλωση διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με το Δήμο Κόνιτσας, στο ύψωμα «Προφήτης Ηλίας» Φούρκας, Κόνιτσας Ιωαννίνων.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μία μικρή δεξίωση στην πλατεία της Φούρκας. 

 

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.