Ρίζος Μαρούδας: Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν ανάγκη από ένα ισχυρό ΚΚΕ.

Στο Δήμο Ζίτσας στα Γιάννενα επισκέφτηκε κλιμάκιο της ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Ρίζο Μαρούδα την Τετάρτη 21 Ιουλίου όπου είχε συνάντηση με αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής.

Στην συζήτηση με τους αγροτοκτηνοτρόφους κυριάρχησε η χαμηλή τιμή κάτω κόστους που προμηθεύονται οι μεταποιητικές βιομηχανίες της περιοχής το γάλα που παράγουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στην περιοχή η “ΔΩΔΩΝΗ” με τη οποία συναλλάσετε η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων με τα κέρδη της να έχουν αυξηθεί ακόμα και μέσα στην πανδημία, έχει κατηγοριοποιήσει τους παραγωγούς με βάση την ποσότητα γάλακτος που παραδίδουν διαμορφώνοντας αντίστοιχα και τις τιμές. Για την μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων οι τιμές ξεκινούν απο 0,75 μέχρι 0,90 και για κάποιους λίγους να φτάνει έως το 1,00 Ε. Η όποια αύξηση δόθηκε απορροφήθηκε απο την εκτίναξη των τιμών των ζωοτροφών. Αν σε όλα αυτά προστεθούν τα προβλήματα απο την πανδημία που επιτάχυνε την νέα καπιταλιστική κρίση καθώς επίσης η φορολογία, ο ΕΦΚΑ, οι αυξημένες τιμές σε πετρέλαιο, ηλεκτρικό και νερό κλπ εύκολα καταλαβαίνει ο καθένας τα αδιέξοδα που συνεχώς μεγαλώνουν και αντιμετωπίσουν οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι.

Επίσης αναδείχτηκε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στο Δήμο Ζιτσας με την παραχώρηση μεγάλης έκτασης περίπου 600 στρεμμάτων για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών πάρκων απο τα 4500 στρέμματα που υπάρχουν. Ακόμη και σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί υψηλής παραγωγικής δραστηριότητας αλλά και σε  βοσκοτόπια. Η υλοποίηση αυτή της απόφασης θα φέρει ένα ακόμη πλήγμα στους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής.

Σοβαρό ζήτημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι που με αποφάσεις των κοινοτικών συμβουλίων μετακινήθηκαν για περιβαλλοντικούς λόγους (δυσοσμία) σε κοινοτικές εκτάσεις που βρίσκονται  έξω από τα χωριά και έφτιαξαν με πρόχειρα υλικά σταβλικές εγκαταστάσεις που σήμερα χαρακτηρίζονται ως παράνομες.

Το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Ρίζος Μαρούδας κάλεσε τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής μας να κάνουν δική τους υπόθεση τη συσπείρωση στους υπάρχοντες Αγροτικούς Συλλόγους, την συγκρότηση καινούργιων, να εμπιστευτούν την δύναμή τους και μαζί με το οργανωμένο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων να παλέψουν για την επιβίωσή τους διεκδικώντας:

  • Κατώτατη εγγυημένη τιμή για το γάλα και στα άλλα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής, να επιτρέπει την επιβίωση των αγροτοκτηνοτρόφων και τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας. 
  • Μέτρα προστασίας από την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων που αισχροκερδούν.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, φτηνό αρδευτικό νερό από τους ΤΟΕΒ.
  • Δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και κρατική σήμανση ζώων. Υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και παροχές υπηρεσιών (ιατρικές κτηνιατρικές) προς τους κτηνοτρόφους.
  • Καμιά δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων σε βοσκήσιμες εκτάσεις, δάση, δασικές εκτάσεις. ΟΧΙ στην αλλαγή χαρακτήρα και χρήσης γης προς όφελος του κεφαλαίου 
  • Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης.
  • Με ευθύνη της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, να δοθούν οι αναγκαίες χρονικές παρατάσεις για την τακτοποίηση, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των αγροτοκτηνοτρόφων.

Με τους αγώνες τους οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι να ενώσουν τη φωνή με τους εργατοϋπαλλήλους, τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τη νέα γενιά που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να κτίσουν τη δική τους μεγάλη κοινωνική συμμαχία απέναντι στη συμμαχία εμποροβιομηχάνων, μεσαζόντων και καρτέλ.

Τέλος το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Ρίζος Μαρούδας απεύθυνε κάλεσμα να αλλάξει ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ που παλεύει για την υλοποίηση άμεσων και πιεστικών διεκδικήσεων ώστε να μπορέσουν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι ν’αντέξουν, να κερδίσουν χρόνο. Ανέπτυξε επίσης και την πρόταση του ΚΚΕ για τον αγροτικό παραγωγικό συνεταιρισμό των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, με κοινωνικοποίηση των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, της γης, των συγκεντρωμένων μηχανοποιημένων μέσων παραγωγής, των κρατικών υποδομών και του εμπορίου, με άμεση ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό, για παραγωγή με στόχο την ικανοποίηση πρώτα απ’ όλα των εγχώριων λαϊκών αναγκών, διατροφής και πρώτων υλών βιομηχανίας. 

Μια τέτοια κεντρικά σχεδιασμένη οργάνωση της παραγωγής και της οικονομίας σύμφωνα με το συμφέρον των ίδιων παραγωγών και του λαού και όχι των μονοπωλιακών ομίλων, των εμποροβιομηχάνων και τραπεζιτών, θα αξιοποιεί καλύτερα τις παραγωγικές δυνάμεις και θα απαλλάξει τους μικρομεσαίους αγρότες μια για πάντα από τα σημερινά αδιέξοδα. Θα εξασφαλίζει τιμές και διάθεση της παραγωγής, προστασία από φυσικές καταστροφές και όχι ξεκλήρισμα και δυστυχία. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας να τα πάρουν οι παραγωγοί του πλούτου.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.