Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Iωαννίνων για το «λευκό τυρί» το οποίο βαφτίζεται «ελληνική φέτα»

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Iωαννίνων για το«λευκό τυρί» το οποίο βαφτίζεται «ελληνική φέτα»:

Σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκές αγορές, όπου διατίθεται από ελληνικές εταιρείες «λευκό τυρί» το οποίο βαφτίζεται «ελληνική φέτα», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Γκιόλας, Σταύρος Αραχωβίτης και Σπύρος Λάππας κατέθεσαν ερώτηση που  συνυπογράφεται από άλλους 35 βουλευτές. Η κοινωνικοοικονομική σημασία της αιγοπροβατοτροφίας και της παραγωγής ΦΕΤΑΣ  είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας, τη στιγμή που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Λιβανός και η υφυπουργός Φ. Αραμπατζή δείχνουν μη ικανοί να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών.

Συγκεκριμένα, μείζον θέμα προκύπτει μετά τη νέα καταγγελία για νοθεία με αγελαδινό γάλα σε ποσοστό 50-100% σε τυρί «ΦΕΤΑ» που διακινείται στις αγορές της Σουηδίας. Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας φανερώνουν ότι μετά την ατιμωρησία με την επιβολή  ποινής «χάδι» από τις αρχές σε γαλακτοβιομηχανία της Θεσσαλίας για πώληση νοθευμένης ΦΕΤΑΣ στη Γερμανία την περασμένη άνοιξη, και άλλη Θεσσαλική γαλακτοβιομηχανία μιμήθηκε παρόμοιες αθέμιτες πρακτικές στο βωμό του εύκολου κέρδους. 

Η μη ύπαρξη πραγματικής κυβερνητικής βούλησης για ουσιαστικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια παραγωγής, διακίνησης του γάλακτος και των προϊόντων αυτού και η επιβολή ασήμαντων χρηματικών προστίμων αντί των ανώτατων προβλεπόμενων ποινών σε όσους παραβαίνουν τη νομοθεσία οδηγεί στο χείλος του γκρεμού την Ελληνική κτηνοτροφία και τυροκομία.

Η Κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει έμπρακτα την αιγοπροβατοτροφία η οποία έχει ξεπεράσει τα όρια παραγωγικής επιβίωσης. Το υψηλό κόστος παραγωγής με την ανατίμηση των αγροτικών εφοδίων και ζωοτροφών κατά 30-40% , η συνεχής φορολόγηση των αγροτικών κτισμάτων , η έλλειψη ρευστότητας και η περαιτέρω συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος οδηγούν στη δραματική μείωση του αριθμού των κτηνοτρόφων και την εγκατάλειψη της  πρωτογενούς παραγωγής από τους νέους. Ας μη ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση αγνόησε προκλητικά κάθε ενίσχυση στον κλάδο της κτηνοτροφίας τον καιρό της πανδημίας μέσω ενισχύσεων ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Στην περιφέρεια Ηπείρου και ιδίως στον νομό Ιωαννίνων, χιλιάδες οικογένειες ζουν από την κτηνοτροφική δραστηριότητα, μοχθώντας καθημερινά για την παραγωγή ποιοτικού αιγοπρόβειου γάλακτος και εργαζόμενοι στις βιοτεχνίες και βιομηχανίες της περιοχής παράγουν και διακινούν το εθνικό μας τυρί σε κάθε άκρη της γης. 

Η κυβέρνηση διστάζει για άλλη μια φορά και δεν προστατεύει τους παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος και τις υγιείς επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα, δεν τιμωρεί παραδειγματικά όποιον επιχειρεί να κερδοσκοπήσει σε βάρος ενός από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θέτει ως προτεραιότητα την άμεση ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών σχετικά με την επιβίωση της Ελληνικής κτηνοτροφίας και την ουσιαστική ενίσχυση της  πρωτογενούς παραγωγής.  Η Κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο το εθνικό μας προϊόν, την Ελληνική ΦΕΤΑ ΠΟΠ και την βιωσιμότητα της αγροτικής ελληνικής οικονομίας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.