Μ. Τζούφη: «Το Ζαγόρι διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προστατευθούν και να αναδειχθούν»


«Η ένταξη του Ζαγορίου στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να εφαρμοστούν οι διεθνώς καθιερωμένες αρχές περιβαλλοντικής και πολιτιστικής προστασίας, όπως και της βιώσιμης ανάπτυξης» τόνισε η Μερόπη Τζούφη στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ζαγορίου.

Παράλληλα, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως «το εγχείρημα προϋποθέτει την αξιοποίηση της τοπικής γνώσης, την ενεργή συμμετοχή των τοπικών φορέων και κοινωνιών, όπως και το σχεδιασμό κατάλληλων εθνικών πολιτικών που σέβονται έμπρακτα το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της περιοχής».

Στο πλαίσιο αυτό, η Μερόπη Τζούφη κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αδρανοποίηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και τον αποκλεισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης από την προστασία του περιβάλλοντος. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την πρόσφατη προσπάθεια να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες χωρίς να το γνωρίζει η τοπική κοινωνία και οι φορείς.

Επίσης, η βουλευτής Ιωαννίνων αναφέρθηκε σε σχετικές δράσεις που υλοποιήθηκαν κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ένταξη της τέχνης της Ξερολιθιάς και των Ιερών Δασών Ζαγορίου και Κόνιτσας στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παρόμοια, τα έργα αναστήλωσης του Μοναστηριού του Αγ. Ιωάννη του Ρογκοβού, των εκκλησιών στα Κάτω Πεδινά, στους Νεγάδες και στο Καστράτο του Αγ. Μηνά αποτέλεσαν σημαντικά βήματα για τη διαμόρφωση του «πολιτιστικού τοπίου».

Επίσης, έργα υποδομής όπως η σύνδεση του Ανατολικού και Κεντρικού Ζαγορίου και η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο Τσεπέλοβο, δρομολογήθηκαν με γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων.

Τέλος, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε πως «το Ζαγόρι διαθέτει μοναδικά περιβαλλοντικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προστατευθούν και να αναδειχθούν σε παγκόσμιο επίπεδο και για το λόγο αυτό θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την επίτευξη του εγχειρήματος, συμβάλλοντας κριτικά και αποφασιστικά στη θετική έκβασή του».

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.