Νόμισμα-κόσμημα το έκθεμα του μήνα στο Μουσείο της Νικόπολης

Ενα εντυπωσιακό΄ χάλκινο νόμισμα-κόσμημα που τοποθετείται ανάμεσα στο 168 – 148 π.Χ. είναι το έκθεμα του Αυγούστου για το Μουσείο της Νικόπολης.

Το νόμισμα βρέθηκε το 2003 κοντά στην πολυτελή οικία του Μάνιου Αντωνίνου λίγα μέτρα βορειοανατολικά της Αγοράς και του Ωδείου ενώ στις δυο όψεις του, αναγράφονται τα εθνικά δύο ηπειρωτικών φύλων, ΜΟΛΟΣΣΩΝ – ΚΑΣΣΩΠΑΙΩΝ, μέσα σε δάφνινο στεφάνι. Πρόκειται δηλαδή για νόμισμα που έκοψαν από κοινού τα δύο φύλα, στο πλαίσιο της σύμπραξης που πραγματοποίησαν για σύντομο χρονικό διάστημα λίγο πριν την κατάκτηση της Ηπείρου από τους Ρωμαίους, το 170-168 π.Χ.
Περίπου τετρακόσια χρόνια μετά την κυκλοφορία του, όταν έπαψε πια να έχει πρακτική χρήση, ο ιδιοκτήτης του, ανοίγοντας μία μικρή οπή, μετέτρεψε το νόμισμα σε κόσμημα για το λαιμό του, για να τον ακολουθεί παντού, και στο νέο τόπο κατοικίας του ως μάρτυρας της καταγωγής του.Σήμερα το νόμισμα-κόσμημα εκτίθεται στην πρώτη αίθουσα του ΑΜΝ, στην ενότητα «Η γένεση της πόλης» .

Πηγή: Δημοτική ραδιοφωνία Πρέβεζας

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.