H Μικρή Αμάλ συνεχίζει το Ταξίδι της στα Ιωάννινα!

Το σύμβολο των παιδιών προσφύγων η μικρή Αμάλ συνεχίζει το «ταξίδι» της, στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου έφτασε στις 8:00 το βράδυ, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής», ενώ θα παραμείνει στην πόλη και σήμερα.

Η Μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της σημαίνει ελπίδα, είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες.

Μη μας ξεχνάτε, είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ξεκίνησε το ταξίδι της που είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων, από την Γκαζιαντέπ, της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία …. Διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

Το μεγάλο ύψος της, προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες.

Η Μικρή Αμάλ ξεκίνησε τη διαδρομή της στην περιοχή του Κατσικά, όπου την υποδέχτηκε ο οργανισμός Habibi Works. Την απόσταση των 8 χιλιομέτρων ανάμεσα στον προσφυγικό καταυλισμό Κατσικά και το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, το δρόμο της φωτίσαν περισσότερα από 1.500 φωτεινά κουτιά με λέξεις σε μία συμμετοχική εγκατάσταση.

Μέσα από ένα γιγάντιο φωτεινό κουτί, οι σκιές ζωντανεψαν και τη συνόδεψαν σε ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινάει από την Ήπειρο και φτάνει σε όλη την Ελλάδα και την Ανατολή.

Τα φωτεινά κουτιά δημιουργήθηκαν στα καλλιτεχνικά εργαστήρια που οργάνωσαν καλλιτέχνες, μέλη της κοινότητας, πολλοί οργανισμοί και φορείς της πόλης.

Η εκδήλωση γίνεται με την συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, της Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου και άλλων φορέων πολιτισμού.

Το «Ταξίδι» / ”Τhe Walk”, είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο, Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

Στα Ιωάννινα οι δράσεις για την υποδοχή της Αμάλ περιλαμβάνουν εικαστικές εγκαταστάσεις στον δημοσιο χώρο, συναυλίες, εργαστήρια, αλλά και μια μεγάλη έκθεση με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των εκπαιδευτικών εργαστηρίων τα οποία υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

ΠΕΜΠΤΗ 26/08
18.00 – 20.00 Ανοιχτό εργαστήριο κατασκευής φωτεινών κουτιών για μικρούς και μεγάλους έξω από τον Πολιτιστικό Χώρο Δ. Χατζής.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/08
10.00-12.00 Ανοιχτό εργαστήριο κατασκευής φωτεινών κουτιών για μικρούς και μεγάλους έξω από τον Πολιτιστικό Χώρο Δ. Χατζής.
18.00 Έναρξη του περιπάτου γύρω από τον προσφυγικό καταυλισμό του Κατσικά
18.15 Υποδοχή στο κέντρο Habibi Works με μουσική
20.00 Συνάντηση με το κοινό έξω από το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στον παραλίμνιο και έναρξη του περιπάτου στην λίμνη
20.30 Θεατρικά δρώμενα και συναυλία παραδοσιακής μουσικής έξω από τον πολιτιστικό πολυχώρο Δημ. Χατζής

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/08
18.00-19.00 Κλειστή Μουσειοπαιδαγωγική δράση στο Ασλάν Τζαμί με τα παιδιά του κέντρου Νέων Ηπείρου
19.30 Συνάντηση με το κοινό στην πλατεία Μαβίλη
20.30 Συναυλία «Μαριγώ και Γιάννος- το αέναο πέρασμα» στο Ίτς Καλέ

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.