Εκδήλωση  της Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ για τις γυναικοκτονιες

  

Εκδήλωση με μεγάλο ενδιαφέρον διοργάνωσε και πραγματοποίησε η Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ οπου έγινε συζήτηση για τα πρόσφατα περιστατικά γυναικοκτονιών που συγκλόνισαν την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και τα κενά της νομοθεσίας, τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής, που αφήνουν απροστάτευτες τις γυναίκες – θύματα και διαρκώς εκτεθειμένες στην απειλή της κλιμακούμενης έμφυλης, ενδοσυντροφικής και ενδοοικογενειακής βίας που συχνά καταλήγει σε δολοφονίες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου το απόγευμα στην αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών με ομιλήτριες τις:

-ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, βουλευτής Άρτας, Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

-ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ, βουλευτής Ιωαννίνων, αν. Τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

-ΟΛΓΑ  ΣΤΕΦΟΥ, δημοσιογράφος

-ΛΙΛΑ ΣΟΥΛΕΛΕ, δικηγόρος, υπ.τομέα Δικαιοσύνης-Δικαιωμάτων Ν.Ε Ιωαννίνων  ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

-ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΗΤΟΥ, δ.υπάλληλος, υπ.τομέα Φεμινιστικής πολιτικής –φύλου της Ν.Ε Iωαννίνων    ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

την εκδήλωση άνοιξε απευθύνοντας χαιρετισμό ο  συντονιστής της Ν.Ε Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Σάββας Δημητριαδης ο οποίος έκλεισε την παρέμβασή του με απόσπασμα από τους στοίχους του Βασίλη Νανούρη από το τραγούδι του «Γυναικοκτονία»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  αντιμάχεται έμπρακτα τις έμφυλες ανισότητες. Επισημαίνουμε ταυτόχρονα σε όλους τους τόνους ότι η ισότητα των φύλων και η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών αποτελούν βασικές συνιστώσες της Δημοκρατίας και της κοινωνικής μας ευημερίας. 

Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σημαντική η σημερινή εκδήλωση. Να επαναφέρουμε στο προσκήνιο την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα, να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε στις τοπικές μας κοινωνίες».

Η Όλγα Γεροβασίλη αναφέρθηκε στον όρο γυναικοκτονία.

«Εξίσου σημαντικό είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να τα τοποθετούμε στη σωστή τους βάση: «Γυναικοκτονία» λοιπόν. Όχι απλά ανθρωποκτονία. 

Έγκλημα ειδεχθές κι όχι έγκλημα πάθους ή έγκλημα τιμής. Έγκλημα που συχνά συμβαίνει μέσα στην οικογένεια.»

Στο ίδιο μήκος κύματος  και η Μερόπη Τζούφη

«Ο όρος γυναικοκτονία δείχνει, ότι ένας άνθρωπος δολοφονείται, επειδή είναι γυναίκα, εξαιτίας του φύλου του. Πρόκειται για την κοινωνική-πολιτισμική συνθήκη της πατριαρχίας που διαπερνά την οικογένεια, τους μηχανισμούς κοινωνικού ελέγχου, το σχολείο και μεταφέρεται στις συμπεριφορές των ανθρώπων. 

Στο άκουσμα της λέξης “γυναικοκτονία” βλέπουμε ότι επιδεικνύεται μια μεγαλύτερη ή μικρότερη δυσανεξία από πολλές πλευρές. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή η δυσανεξία παίρνει ενίοτε διαστάσεις υστερίας ακόμη και από γυναίκες, που  βρίσκουν το άλλοθι για  τον άνδρα-θύτη. Μάλιστα « οι εναλλακτικοί ακροδεξιοί» αμφισβητούν ευθέως τον όρο “γυναικοκτονία”,  μετριάζοντας την εγκληματική πράξη  της δολοφονίας γυναικών και κοριτσιών λόγω του φύλου τους.

Και βέβαια ο λόγος της αντίδρασης στον ορισμό της «γυναικοκτονίας» δεν είναι γλωσσικός αλλά βαθιά πολιτικός.»

Η Γεωργία Χήτου,   ανέλυσε τα σημεία που διαφοροποιούν το έγκλημα της γυναικοκτονίας

«Γιατί θα πρέπει  να  εισαχθεί  η γυναικοκτονία ως  ειδικότερη κατηγορία ανθρωποκτονίας ?

    Στη χώρα μας, τα περισσότερα εγκλήματα του ΠΚ είναι άφυλα, δηλαδή αφορούν άνδρες και γυναίκες, και δεν υπάρχουν ειδικές κατηγορίες με εξαίρεση  αυτή της  παιδοκτονίας (303 ΠΚ).  Η δολοφονία όμως μιας γυναίκας δεν ανήκει σε κάποια «ειδική κατηγορία» και εμπίπτει στην εκ προθέσεως ανθρωποκτονία (299 ΠΚ). Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας (ν. 3500/2006), η γυναικοκτονία ως αποτέλεσμα ενδοοικογενειακής βίας εμπίπτει είτε στην εκ προθέσεως ανθρωποκτονία (299 ΠΚ), είτε στη θανατηφόρα σωματική βλάβη (311 ΠΚ).

    Εκείνο που διαφέρει  στην περίπτωση της γυναικοκτονίας είναι  τα κίνητρα του δράστη.  Η αιτούμενη νομοθετική τροποποίηση θα μπορούσε να λάβει δύο μορφές: α) είτε να εισαχθεί ως επιβαρυντική περίσταση στο άρθρο 299 ΠΚ, β) είτε να προστεθεί ως διάκριση λόγω φύλου στο αρ. 81Α  στο οποίο προβλέπεται ότι «εάν από τις περιστάσεις προκύπτει ότι έχει τελεστεί έγκλημα κατά παθόντος, η επιλογή του οποίου έγινε λόγω των χαρακτηριστικών φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκείας, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου» ώστε το πλαίσιο της ποινής να διαμορφώνεται ανάλογα.

    Το νομικό οπλοστάσιο  υπάρχει και είναι ο ν. 4531/2018 « Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας», ο οποίος προβλέπει ρυθμίσεις με έμφυλο χαρακτήρα για την προστασία των γυναικών. Β) και ο ν. 4604/2019 «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Ρυθμίσεις για την απονομή της ιθαγένειας. Διατάξεις σχετικές με την εκλογή στην Τοπική αυτοδιοίκηση. Λοιπές διατάξεις»

    Η ανθρωποκτονία από πρόθεση, σύμφωνα με το άρθρο 299 του Ποινικού Κώδικα τιμωρείται με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Ωστόσο, στην πράξη, σε πολλές περιπτώσεις η ποινή αυτή μειώνεται λόγω των ελαφρυντικών περιστάσεων που αναγνωρίζονται από το δικαστήριο. Επομένως, ο δράστης συχνά τιμωρείται με μικρότερη ποινή. (Αρκεί  ο  υποψήφιος δράστης  να ακολουθήσει  κατά γράμμα τις “ οδηγίες ”  του κ. Μπαλάσκα όπως αυτές μεταδόθηκαν  από τα Μ.Μ.Ε. και σε τέσσερα πέντε  χρόνια  θα είναι πάλι  ελεύθερος. Σκεφτείτε  μόνο και συγκρίνετε  αυτό με την περίπτωση της Αργεντινής  όπου  η γυναικοκτονία  τιμωρείται  με σαράντα  χρόνια  φυλάκιση.)».

Η Λίλα Σουλελέ  ανέλυσε     τους    λόγους   

για    τους    οποίους    το    έγκλημα της    γυναικοκτονίας    θα    πρέπει  να    εισαχθεί    στην   

Ποινική    Δικαιοσύνη.

«Το έγκλημα σχετίζεται με    την    αντίληψη ότι η γυναίκα είναι    κατώτερη από    τον    άνδρα,    ότι    είναι    κτήμα    του,    χωρίς    δικαίωμα    στην    προσωπική    ζωή,    χωρίς    δικαίωμα    στην    αυτοδιάθεση    του    σώματός    της.    Επίσης    αποτελεί ακραία  εμφάνιση του    σεξισμού, του    μισογυνισμού    , της    πατριαρχίας,    της    ανδρικής    κυριαρχίας,    ενώ αποκρύπτεται το    γεγονός της    συστηματικότητας    και    της συχνότητας του εγκλήματος.

Πρέπει  να  γνωρίζουμε  ότι    η πλειοψηφία    των  γυναικών  που σκοτώνονται,    φονεύονται    από    άνδρες και το    γεγονός ότι    είναι    γυναίκες είναι    και ο    λόγος    για τον οποίο  σκοτώνονται. Επίσης από    έρευνες που    έχουν    γίνει    έχει    αποδειχθεί, ότι η γυναικτονία δεν    είναι    κάτι    που    συμβαίνει άπαξ, σε    ένα    περιστατικό    σύγκρουσης ή βίαιης    επιβολής του  άνδρα πάνω στην γυναίκα αλλά    η    κατάληξη  μια    διαχρονικής    έμφυλης    κακοποίησης    και βίας. Σε όλες    τις    δικογραφίες    που    αφορούν    γυναικτονίες   

πάντα    υπήρχε ένα    απόθεμα    βίας    του    κακοποιητή    συζύγου,    αδελφού, πατέρα…. Είναι η  κορύφωση    της έμφυλης    βίας,    διότι    το    έγκλημα    έχει    διττή   

σημασία εκτόςβαπό την  αφαίρεση    της    ζωής    του    ανθρώπου-γυναίκα    έχει    και το έμφυλο    στοιχείο και    για τον    λόγο    αυτό    δεν    είναι    μια    απλή    ανθρωποκτονία.»

Η Όλγα Στέφου τόνισε ότι ο γυναικοκτόνος  εγκληματεί εξαιτίας της πατριαρχίας.

«Φυσικά, πρέπει να κατανοήσουμε πως πρόκειται για έγκλημα και να το αποκόψουμε από την λανθασμένη ιδέα πως συνδέεται με την ψυχική νόσο. Ένας γυναικοκτονος, ένας βιαστής,ένας κακοποιητής δεν είναι “τρελός” και “άρρωστος”. Καμία σοβαρη έρευνα, πουθενά στον κόσμο δεν αποδεικνύει τη σύνδεση της ψυχικής νόσου με την έμφυλη βία. Ο θύτης εγκληματεί εξαιτίας της πατριαρχίας.

Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα να ακούσουμε τις γυναίκες. Τις φίλες, τις συναδέλφους, τη γειτόνισσα που φωνάζει, αυτές που βλέπουμε στον δρόμο με μαυρισμένα μάτια και να δράσουμε. Αν όχι η ριζοσπαστική αριστερά, τότε ποιοι; Να έχουμε ανοιχτά τα γραφεια των οργανώσεών μας, ώστε ένα θύμα εμφυλης βίας να ξέρει ότι μπορεί να έρθει να ζητήσει βοήθεια, νομικής, ψυχολογική, ακόμη και στέγη αν χρειάζεται. Να είμαστε με τα αντανακλαστικά μας οξυμένα γυναίκες και άντρες. Αυτό θα βοηθήσει περισσότερο από όλα, η κοινωνική αλληλεγγύη».

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.