Η χρήση της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς της Άρτας 

Την Κυριακή 03 Οκτωβρίου 2021, στον εσωτερικό χώρο του Κάστρου της Άρτας, το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πραγματοποίησε παρουσίαση καινοτόμων ψηφιακών πολιτιστικών εφαρμογών, τις οποίες έχει αναπτύξει στο πλαίσιο του έργου HERMES- «Η αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας για την πολιτιστική ενδυνάμωση του κοινωνικού πλαισίου» (https://greece-italy.eu/rlb-funded-projects/hermes/), το οποίο χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα «INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. 

Η παρουσίαση έλαβε χώρα στο πλαίσιο των εγκαινίων της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Η Άρτα το 1821. Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές, επαναστάτες», η οποία διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας με επίσημη προσκεκλημένη, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη.

Οι εφαρμογές, τις οποίες έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής με επιστημονικώς υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Χρυσόστομο Στύλιο, αφορούν στην επαυξημένη (Augmented Reality) και εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality),  μέσω των οποίων δημιουργείται ένα ψηφιακό σύστημα απεικόνισης υλικών και άυλων πολιτιστικών στοιχείων, δίνοντας την δυνατότητα στους ψηφιακούς επισκέπτες να γνωρίσουν, να αποκτήσουν πληροφορίες και να περιηγηθούν σε σημαντικά πολιτιστικά αντικείμενα, σε κτίρια, ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε η εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, η οποία περιλαμβάνει τα τρισδιάστατα μοντέλα του Κάστρου της Άρτας και των ιστορικών σημείων ενδιαφέροντος εντός και εκτός των τειχών (Οικόσημο των Τόκκο, Ακρόπολη του Κάστρου, Προτομή Μακρυγιάννη). Επιπλέον, παρουσιάστηκε η εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας, η οποία  δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας, να περιηγηθεί εντός του Κάστρου ακόμα και σε σημεία που είναι δύσκολα προσβάσιμα, παρέχοντάς του διαδραστική εμπειρία μέσω του πολυμεσικού περιεχομένου και ευκαιρίες πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά, με τρόπους που δεν ήταν εφικτοί με τα μέχρι σήμερα συμβατικά μέσα.

Τέλος, παρουσιάστηκε το ψηφιακό χρονολόγιο, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές ημερομηνίες σχετικές με την ιστορία του Κάστρου και είναι εμπλουτισμένο με τρισδιάστατα μοντέλα και εικόνες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις καινοτόμες ψηφιακές πολιτιστικές εφαρμογές επέδειξε η Υπουργός κα. Μενδώνη,  η οποία συνεχάρη τόσο την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Γνώσης και Ευφυούς όσο και τον καθηγητή Χρυσόστομο Στύλιο, για τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ψηφιακά εργαλεία που έχουν αναπτύξει, επισημαίνοντας πως οι συγκεκριμένες εφαρμογές θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο, να δίνονται σε όλους τους επισκέπτες του Κάστρου της Άρτας και να επεκταθούν και σε άλλα πολιτιστικά μνημεία.  

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Έργο HERMES, επικοινωνήστε: 26810 50234 και contact@kic.uoi.gr.

Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής: kic.uoi.gr.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.