Μέδουσα  Κίνας στη λίμνη Ζαραβίνας

 

Την ύπαρξη ξενικού είδους μέδουσας πιθανότατα από την Κίνα, του γένους Craspedacustasp, το οποίο ανήκει στα Κνιδόζωα – Υδρόζωα   διαπίστωσαν στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, που επισκέφθηκαν τη λίμνη Ζαραβίνα, μετά από αναφορά πολίτη.

Η υδρομέδουσα αυτή, μικρής σχετικά διαμέτρου, περίπου 25 χιλιοστών, πιθανότατα προέρχεται από ποτάμια συστήματα της Κίνας και η αιτία της ύπαρξής της στα νερά της περιοχής ίσως είναι η μεταφορά της λόγω εισαγωγής ξενικών ειδών ψαριών, καραβίδων, μυδιών και υδρόβιων φυτών. Παρόμοια καταγραφή έγινε το 2013 στον Έβρο, αλλά και το 2014 στη λίμνη Μαραθώνα.

Το συγκεκριμένο είδος δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς δεν προκαλεί επώδυνο τσίμπημα όπως οι θαλάσσιες μέδουσες αλλά δημιουργεί προβλήματα στα οικοσυστήματα λόγω της θηρευτικής πίεσης που μπορούν να ασκήσουν στο ζωοπλαγκτόν και σε άλλους οργανισμούς.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.