Ερώτηση 8 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την Ιστορική Γέφυρα Κοράκου: «Θα προχωρήσει η αναστήλωσή της;» 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γεροβασίλη Όλγα, Αναγνωστοπούλου Σία, Κάτσης Μάριος, Λάππας Σπύρος, Μπάρκας Κώστας, Παππάς Νίκος,

Σπίρτζης Χρήστος και Τζούφη Μερόπη,

με πρωτοβουλία της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της ΚΟ με θέμα: «Ιστορική Γέφυρα Κοράκου: Θα προχωρήσει η αναστήλωσή της;»

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

«Μαύρη πέτρα» φαίνεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να ρίχνει η Κυβέρνηση στην αναστήλωση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου και δη κατά την προ ημερών τελετή βράβευσης της πρότυπης αποκατάστασης της γέφυρας της Πλάκας με το Βραβείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς / Europa Nostra 2021. 

Υπενθυμίζεται ότι η Γέφυρα Πλάκας ήταν το μεγαλύτερο, μετά την ανατίναξη της γέφυρας Κοράκου, μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, που χτίστηκε από μάστορες της πέτρας τον 19ο αιώνα, κατέρρευσε από πλημμύρες στις 02.02.2015 αλλά με την προσήλωση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που τάχιστα προέβη σε κάθε αναγκαία ενέργεια και εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του έργου, με την αφοσίωση και το μεράκι όλων όσων εργάστηκαν για την αποκατάστασή του (επιστημόνων, τεχνικών και τεχνιτών) εν τέλει αναστηλώθηκε.

Δεν φαίνεται όμως η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να έχει τέτοιες προθέσεις για τη γέφυρα Κοράκου, αν και πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Κοιλάδα του Αχελώου. 

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δια του τότε Υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, είχε προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών, με αποκορύφωμα την υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας για την προγραμματική σύμβαση ανακατασκευής της ιστορικής Γέφυρας, στις 15 Φεβρουαρίου 2019, στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα από τους τρεις υπουργούς Υποδομών, Οικονομικών και Πολιτισμού, το Ε.Μ.Π, τους δύο Περιφερειάρχες Ηπείρου και Θεσσαλίας και των δημάρχων Γ. Καραϊσκάκη και Αργιθέας. 

Πριν την υπογραφή του εν λόγω μνημονίου το Υπουργείο Υποδομών -επί ΣΥΡΙΖΑ- είχε μάλιστα δεσμεύσει το ποσό των 16,5 εκατ. Ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου και την ανάπλαση της περιοχής. 

Δυστυχώς, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, κωφεύει στο δίκαιο αίτημα των φορέων Άρτας και Καρδίτσας αλλά και της τοπικής κοινωνίας στην Κοιλάδα του Αχελώου να υπάρξει συνέχεια, παρά την προφορική δέσμευση του Πρωθυπουργού κατά την περιοδεία του στην Άρτα τον Ιούλιο του 2020.

Στη δε από 21.12.2020 σχετική ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Όλγας Γεροβασίλη, Βουλευτή Άρτας και Γραμματέα Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την οποία συνυπέγραφαν οι Βουλευτές Ηπείρου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν βρήκε άλλο τί να απαντήσει -και δη μήνες μετά την ερώτηση- παρά ότι δεν είχαν εγκρίνει όλα τα συμβαλλόμενα μέρη (Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφέρεια Ηπείρου, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμοι Γ. Καραϊσκάκη, Αργιθέας, Ε.Μ.Π., Τ.Ε.Ε.) τους όρους σύναψης της σύμβασης και γι’ αυτό η σύμβαση …εκκρεμεί!

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: 

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται, γιατί καθυστερεί και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναστήλωση της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου, για την οποία επί ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκαν 16,5 εκατομμύρια ευρώ; 

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.