Δήμος Αρταίων: “Όχι” στην κατασκευή φωτοβολταϊκών στην Καμπή.

Κανένα περιθώριο συζήτησης για την «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» που αφορά κατασκευή φωτοβολταϊκών στην Καμπή Άρτας, δεν αφήνει ο Δήμος Αρταίων. 

Ομόφωνα αρνητική μετά και την λαϊκή συνέλευση των κατοίκων, ήταν η απόφαση της Δημοτικής Αρχής, του Δημοτικού Συμβουλίου,(Αριθ. Απόφασης: 162/12-10-2021) του Τοπικού Συμβουλίου (αριθμ. Απόφασης: 13/5-10- 2021  ) και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αρταίων, (Αριθ. Απόφασης: 20/12-10-2021), για γνωμοδότηση επί των χρήσεων δημοτικής έκτασης,  προκειμένου να προχωρήσουν έργα κατασκευής φωτοβολταϊκών σε έκταση που ανήκει στον Δήμο στην περιοχή της Καμπής.

Το προτεινόμενο έργο αφορά την αδειοδότηση ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, συνολικού εμβαδού 1.155.995,81 τ.μ. και την τοποθέτηση 151.515 φωτοβολταϊκών πλαισίων και μέγιστης ισχύος 49,9 MW σε απόσταση 200 μέτρων περίπου από τον οικισμό Καμπής. Συγκεκριμένα, η πρόταση αφορούσε την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, αναπτυσσόμενου σε δυο (2) ξεχωριστές εκτάσεις. Η πρώτη σε έκταση 688.502 τμ βόρειο-ανατολικά του οικισμού και η δεύτερη σε έκταση 467.492 τμ βόρεια του οικισμού. 

Σύμφωνα με τις θέσεις όλων των προαναφερομένων, οι συγκεκριμένες επενδύσεις ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την περιοχή της Καμπής και επισύρουν δέσμευση δημοτικών εκτάσεων, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τοπικές δραστηριότητες. Φόβοι υπάρχουν, επίσης, ότι ένα τέτοιο έργο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική και μόνιμη αλλαγή στο μικροκλίμα της περιοχής και τα κλιματικά χαρακτηριστικά, λόγω της μεγάλης επιφάνειας που θα καλύπτουν τα πάνελς και της αντανακλαστικότητας αυτών. Επιπλέον μόνιμη αρνητική επίδραση στα εδαφολογικά, μορφολογικά και κύρια στα τοπιολογικά χαρακτηριστικά (οπτική όχληση) της περιοχής, λόγω της μεγάλης επιφάνειας που καταλαμβάνουν και της εγγύτητας με τον οικισμό (200 μ).  και  τέλος δραστική  μείωση  της επιφάνειας απορρόφησης των ομβρίων υδάτων με ενδεχόμενα μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα με άμεση επίδραση στον οικισμό έναντι του οποίου αναπτύσσονται. 

Όπως ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος « Είμαστε θετικοί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον και στην Τοπική Κοινωνία. Με ιδιαίτερη χαρά χθες είδαμε ότι και η Περιφέρεια Ηπείρου τάσσεται με την άποψη των Συλλογικών μας οργάνων προς όφελος της τοπικής μας Κοινωνίας και γενικότερα του Δήμου μας ». 

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.