Το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με τίτλο «OPENSCREEN-GR: Πεπραγμένα του Κόμβου Ιωαννίνων».

“Ερευνητική υποδομή ανοικτής πρόσβασης για στοχευόμενες τεχνολογίες σάρωσης και ανακάλυψη βιοδραστικών μορίων για την προστασία της Υγείας, της Κτηνοτροφίας, της Γεωργίας και του Περιβάλλοντος»

Με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος OPENSCREEN-GR, το Εργαστήριο Βιοχημείας του Τμήματος Χημείας πραγματοποιεί ημερίδα στην οποία θα παρουσιασθεί η ερευνητική υποδομή OPENSCREEN-GR από την επιστημονικώς υπεύθυνη Καθηγήτρια κ. Μαρία-Ελένη Λέκκα και ιδιαίτερα οι δραστηριότητες του Κόμβου Ιωαννίνων. 

Η ερευνητική υποδομή OPENSCREEN-GR αποτελεί μία κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς:

1. Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” που εδρεύει στην Αγία Παρασκευή Αττικής και συντονίζει την κοινοπραξία

2. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη

3. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που εδρεύει στην Κομοτηνή

4. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που εδρεύει στα Ιωάννινα

5. Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών που εδρεύει στην Αθήνα

6. Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών που εδρεύει στην Αθήνα 

7. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που εδρεύει στην Αθήνα

Η OPENSCREEN-GR είναι μία ολοκληρωμένη υποδομή με αντικείμενο τη σάρωση φυσικών και συνθετικών μορίων για την ανεύρεση μικρών χημικών μορίων-οδηγών, που παρεμβαίνουν στην λειτουργία πρωτεϊνών και άλλων στόχων και προκαλούν δυσλειτουργίες στα κύτταρα. Η υποδομή διαθέτει την απαραίτητη οργανολογία και τεχνογνωσία για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας και των συνδεδεμένων με αυτή παραγωγικών μονάδων.

Ο Κόμβος Ιωαννίνων εδράζεται στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και με την οργανολογία που διαθέτει δραστηριοποιείται στην απομόνωση και χαρακτηρισμό βιολογικά δραστικών ενώσεων από αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά και μανιτάρια της Ηπείρου, καθώς και στον βιολογικό έλεγχο αυτών. Το αποθετήριο φυσικών προϊόντων και εκχυλισμάτων, που έχουν απομονωθεί και χαρακτηρισθεί ως προς τη χημική τους σύσταση και το είδος βιολογικής δραστικότητας που διαθέτουν, θα βρίσκεται στη διάθεση ερευνητών και επιχειρήσεων για περαιτέρω μελέτη και αξιοποίηση.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, την Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 17:30 μ.μ. ο Κόμβoς Ιωαννίνων του OPENSCREEN-GR του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα με στόχο τη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου, καθώς επίσης και την ενημέρωση για τις δυνατότητες της υποδομής να παρέχει στήριξη στους ενδιαφερόμενους, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της κοινοπραξίας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.