Ο Ασπροπάρης επιστρέφει στις σχολικές αίθουσες

Οι γύπες ήταν πάντα συνδεμένοι με τον άνθρωπο και τον κύκλο ζωής και θανάτου. Έχουν τον ρόλο των καθαριστών της φύσης, καθώς καταναλώνουν νεκρά ζώα, συμβάλλοντας έτσι στην έγκαιρη απομάκρυνσή τους από την ύπαιθρο, αποτρέποντας την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Δυστυχώς, παρά τον τόσο σημαντικό ρόλο που επιτελούν, όλα τα είδη γυπών της Ελλάδας απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ ο Ασπροπάρης, το μικρότερο από τα τέσσερα είδη γύπα που απαντούν στην Ευρώπη και στη χώρα μας και το μοναδικό που μεταναστεύει, ακροβατεί στο χείλος της εξαφάνισης.

Για την προστασία του, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ υλοποιεί μία σειρά από δράσεις, ανάμεσά τους και δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα σε Θεσσαλία & Ήπειρο για την προστασία του απειλούμενου με εξαφάνιση γύπα

Μπορεί τα αγαπημένα μας Κουκάλογα της ηπειρώτικης φύσης να έχουν αναχωρήσει για την Αφρική, αλλά η Εκπαιδευτική Ομάδα της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας είναι έτοιμη να επιστρέψει στις σχολικές αίθουσες για να συναντήσει τα παλαιότερα αλλά και τα νέα μέλη της Μαθητικής Ομάδας Δράσης για την προστασία του Ασπροπάρη.

Στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αποστολή διάσωσης του Ασπροπάρη» έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1.700 μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί από 25 σχολεία των περιοχών που επισκέπτεται ο μεταναστευτικός γύπας Ασπροπάρης, με την υποστήριξη των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και Ιωαννίνων και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Οδηγός στις δράσεις για τον Ασπροπάρη αποτελεί το εκπαιδευτικό υλικό «Αποστολή διάσωσης του Ασπροπάρη: μαζί στο χθες, το σήμερα και το αύριο» που μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της σχολικής χρονιάς. Το υλικό περιλαμβάνει 15 δραστηριότητες και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9-15 ετών, ενώ έχει πλαισιωθεί και από το συμπληρωματικό υλικό «Ομάδα Διάσωσης του Ασπροπάρη: Οδηγός Αποστολών» που καλεί τα παιδιά να φέρουν εις πέρας απίθανες αποστολές για τη διάσωση του απειλούμενου με εξαφάνιση γύπα!

Τα σχολεία που υλοποιούν το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα θα έχουν την υποστήριξη της Εκπαιδευτικής Ομάδας της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ με τη μορφή μίας ή περισσότερων επισκέψεων στην τάξη για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων αλλά και την από κοινού συνεργασία για τη δημιουργία μαθητικών έργων που αναδεικνύουν τη σημασία προστασίας του πιο απειλούμενου γύπα της Ευρώπης!

Σε περίπτωση μη δυνατότητας υλοποίησης σχολικών επισκέψεων εξαιτίας των περιορισμών για την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19, το Πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέσα από την εξ’ αποστάσεως υλοποίηση δραστηριοτήτων, αξιοποιώντας τις μεθόδους της σύγχρονης και ασύγχρονης διδασκαλίας.

Σας περιμένουμε και φέτος, την τελευταία σχολική χρονιά (2021-2022) που θα υλοποιηθεί το Πρόγραμμα με την ενεργό υποστήριξη της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, για να αναλάβουμε δράση από κοινού με σκοπό την δυναμική επιστροφή του Ασπροπάρη στις γειτονιές μας!

Ευχόμαστε ο απειλούμενος γύπας Ασπροπάρης να εμπνεύσει την εκπαιδευτική κοινότητα για ενεργό δράση στην προστασία της βιοποικιλότητας, μεγαλώνοντας την οικογένεια που ασχολείται ενεργά με την προσπάθεια διάσωσής του μικρότερου γύπα της χώρας μας.

Οι εκπαιδευτικές ομάδες που ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της μαθητικής «Ομάδας Δράσης για τον Ασπροπάρη» μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας:

Λίλια Μπαντίκου, Τοπική Υπεύθυνη Επικοινωνίας | Τηλ.: 210 8228704, Κιν. 6979 621376 | ebantikou@ornithologiki.gr

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.