Τίμησαν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στα Ιωάννινα

Τη μνήμη της εξέργεσης του Πολυτεχνείου τίμησαν σήμερα το πρωί στα Γιάννενα  φορείς συλλογικότητες, παρατάξεις τοπικής αυτοδιοίκησης και κόμματα με κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

To Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χαιρετίζει την 48η επέτειο της Φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, “Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, γιατί συμβολίζει τους αγώνες ολόκληρου του λαού μας και ιδιαίτερα της Νεολαίας για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια”.

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων:

«48 χρόνια μετά τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, τα αιτήματα παραμένουν επίκαιρα: «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ – ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ».

Το Πολυτεχνείο μας θυμίζει τους αλύγιστους αγωνιστές που σήκωσαν το μπόι της οργάνωσης της πάλης, του λαού μας απέναντι στη δικτατορία. Διδάσκει τον ανυποχώρητο αγώνα απέναντι σε κάθε μορφή δίωξης και απαγορεύσεων. Τιμάμε τους αγώνες της νεολαίας, των φοιτητών, των σπουδαστών όλων εκείνων των αγωνιστών που αντιμετώπισαν τη φρίκη των βασανιστηρίων, που κλείστηκαν σε φυλακές και εξορίες.

Ο φετινός εορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη κρίκο στην εργατική – λαϊκή πάλη για μόρφωση κι εργασία με ανθρώπινες συνθήκες, μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, ελεύθερο χρόνο, εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή, για την απόρριψη κάθε αντεργατικού – αντιλαϊκού νόμου, για την καταδίκη όλων των κυβερνήσεων και των επιλογών τους που με το μαστίγιο ή το καρότο, στερεί από τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους από τον πλούτο που παράγουν.

«Δύναμη μας η οργάνωση μας στα σωματεία σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, στα σχολεία και τις σχόλες, όλοι στη συγκέντρωση την Τέταρτη 6μμ στη Δομπόλη, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους της πόλης μας

Το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν καθολικά στην πορεία και στην κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ,την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί , για να τιμήσουμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου.

“Τα συνθήματα, επομένως, για ΨΩΜΙ- Δημόσια Παιδεία και Υγεία – Εργασία -Δημοκρατικά και Κοινωνικά δικαιώματα, είναι απολύτως σύγχρονα και αναγκαία. Υπό το πρίσμα αυτό η αντίσταση απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς και η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης, έμπνευσης και παραδειγματισμού για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο. Εξάλλου, οι αγώνες για περισσότερη δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη, για διεύρυνση των εργασιακών, ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων είναι θέμα μόνιμου αγώνα”, σημειώνει.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων :

«Συμπληρώνονται σαράντα οχτώ χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, 48 χρόνια με τους αγώνες και τη θυσία της γενιάς του Πολυτεχνείου να παραμένουν φωτεινά μονοπάτια που δεν σβήνουν ποτέ, οδηγώντας και εμπνέοντας γενιές και γενιές με το ίδιο πάθος και  την ίδια δύναμη, κάθε φορά  που καλούμαστε να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία, την Ελευθερία  και τα Κοινωνικά Δικαιώματα.

Τιμούμε τη νεολαία και τους φοιτητές  που δεν να επέλεξαν να παραμείνουν σιωπηλοί και ήσυχοι, αλλά να αγωνιστούν και να θυσιαστούν για να υλοποιηθεί το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών».

Η επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ : «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ- Έξω το ΝΑΤΟ»: 48 χρόνια μετά, τα συνθήματα από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα. Και αυτό διότι παρά την επιστημονική – τεχνική ανάπτυξη του μισού αιώνα που μεσολάβησε, η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών σκοντάφτει στο ποια τάξη έχει στα χέρια της την οργάνωση της παραγωγής, συνολικότερα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Το Πολυτεχνείο φέρνει στη μνήμη όλους τους κομμουνιστές και τους άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της δικτατορίας, που ήρθαν αντιμέτωποι με τη φρίκη των βασανιστηρίων στα μπουντρούμια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, που κλείστηκαν στις φυλακές και τις εξορίες, που υπέστησαν κάθε μορφής δίωξη. Φέρνει στη μνήμη την αγωνιζόμενη νεολαία, τους φοιτητές και τους σπουδαστές της αντι-ΕΦΕΕ. Το ΚΚΕ τιμά απεριόριστα τους αγώνες τους».

Το ΜέΡΑ25 Ιωαννίνων:

 “Η ιστορία της χούντας στην Ελλάδα είναι μια ιστορία παράλογη και με τραγικές, για τον ελληνισμό, συνέπειες. Την ίδια στιγμή που οι δικτάτορες – μαριονέτες των ξένων δυνάμεων – διατείνονταν ότι κτίζουν τον «τρίτο ελληνικό πολιτισμό», καταπατούσαν βάναυσα τις δημοκρατικές ελευθερίες προβαίνοντας σε συλλήψεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια και εξορίες.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, ο ελληνικός λαός αντέδρασε και σταδιακά και συνειδητά το αντιδικτατορικό λαϊκό κίνημα οργανώθηκε και ξέσπασε ”.

ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ σε μήνυμά του αναφέρει:

«Τιμούμε μία κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας του τόπου μας. Μία στιγμή που αποτελεί σύμβολο του αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία. Ιδανικά ύψιστα.

Τιμούμε εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν γράφοντας την αρχή του τέλους της επταετούς δικτατορίας και των δεινών για την πατρίδα μας.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να εμπνέει και να στέλνει μήνυμα αγώνα, ευθύνης και ελπίδας.

Σήμερα, στις ιδιαίτερες συνθήκες που βρισκόμαστε λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε και της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, η Επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελεί φάρο.

Με ενότητα και ευθύνη μπορούμε να σταθούμε απέναντι στις προκλήσεις της δικής μας εποχής και όλοι μαζί να βγούμε νικητές».

Θωμάς Μπέγκας(Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα”):

«Το Πολυτεχνείο ήταν τόλμη και γενναιότητα!

Με σεμνότητα και σεβασμό,η παράταξη ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ κατέθεσε λίγα λουλούδια  στο μνημείο-αφιέρωμα στη μνήμη της εξέγερσης ,

έχοντας τούτη την ώρα κατά νου κυρίως δυο πράγματα:

– Ένα ΑΝΤΙ στην καπηλεία της επετείου!

– Ένα ΠΡΕΠΕΙ στην θωράκιση της δημοκρατίας!

– ΑΘΑΝΑΤΟΙ!».

Τατιάνα Καλογιάννη (Ιωάννινα 2023): 

«Πρίν 48χρόνια νεολαίοι-σπουδαστές, στα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, διεκδίκησαν σθεναρά και με ιστορικά αξιομνημόνευτο τρόπο, το δικαίωμα στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Είναι γεγονός, ότι πρωταγωνίστησαν σε έναν αγώνα που εκπροσωπούσε συνολικά τη κοινωνία μας.

Η εξέγερση αυτή, θα αποτελεί πάντα για την Ελληνική κοινωνία ένα δείγμα στάσης, αντίστασης και εκδήλωσης δυναμικής διεκδίκησης των αυτονόητων για το έθνος μας.

Οι εποχές όμως αλλάζουν.

Η ζωή, εξελισσόμενη,  ορίζει και χαράζει, συνεχώς, καινούριες  πορείες, μονοπάτια, δρόμους και λεωφόρους. Και για τα άτομα και για τις κοινωνίες.

Σήμερα, για να ανταποκριθούμε στα σύγχρονα διακυβεύματα, απαιτούνται:

Γνώση, εργασία, πνευματική υγεία, ψυχική ισορροπία.

Για να είναι αυτά διεκδικήσιμα και επιτευκτά δεν χρειάζονται ούτε βανδαλισμοί, ούτε ακρότητες, ούτε φασαρίες. Χρειάζεται:

Επικοινωνία, Σεβασμός και Αλληλεγγύη.

Όλων προς όλους».

Άρης Μπαρτζώκας ( “Γιάννενα Τώρα”):

« Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1973 αποτελεί εδώ και 48 χρόνια το σύμβολο της αντίστασης απέναντι στα αυταρχικά καθεστώτα και του αγώνα για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Το φοιτητικό κίνημα με την αντιδικτατορική του δράση εμφύσησε στον ελληνικό λαό την ελπίδα για ελευθερία και άναψε την σπίθα για την εδραίωση της δημοκρατίας στη χώρα.

Σήμερα, τιμούμε τους φοιτητές και όλους τους πολίτες που πάλεψαν για κοινά ιδεώδη, κοινές αρχές και κοινές αξίες: για την παιδεία, την ελευθερία και την αξιοπρεπή διαβίωση. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε σε συνθήκες πανδημίας, το μήνυμα της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου παραμένει ηχηρό, υπενθυμίζοντάς μας την ηθική υποχρέωση να μετουσιώσουμε σε πράξη τα οράματα εκείνης της εποχής.

Αντιμετωπίζοντας με θάρρος όλους τους σκοπέλους και τις αντιξοότητες της εποχής, ας αγωνιστούμε για τη ζωή μας, τη ζωή των συνανθρώπων μας, το δικό μας και το δικός τους μέλλον. Με ομοψυχία και πνεύμα ελευθερίας ας διαλύσουμε εκείνους τους φόβους που στέκονται εμπόδιο στην πραγμάτωση του οράματος για μια πραγματικά ελεύθερη ζωή

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.