Μ. Τζούφη: «Ανησυχία για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε θέματα ρατσισμού και ξενοφοβίας»

Την ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας μετέφερε η Μερόπη Τζούφη στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission against Racism & Intolerance), η οποία είναι επιφορτισμένη με τη σχετική αξιολόγηση της χώρας μας.
1. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στη διακομματική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή με τα μέλη της ομάδας αξιολόγησης (ECRI), η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε πως κάθε προσπάθεια για μια συμπεριληπτική και προσβάσιμη δημόσια εκπαίδευση έχει ακυρωθεί από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας:

«Κατά τη μακρά αναστολή των σχολείων λόγω της πανδημίας, παιδιά από ευάλωτες και οικονομικά ασθενείς ομάδες, τα παιδιά Ρομά, τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών έμειναν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας για 2 συνεχή χρόνια. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, κάνοντας λόγο για αποκλεισμό, αποσχολειοποίηση και κοινωνική περιθωριοποίηση».

Ακόμα, αναφέρθηκε στην κατάργηση της Θεματικής Εβδομάδας, ένα θεσμό που αποσκοπούσε τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε κρίσιμα σύγχρονα ζητήματα, όπως το σώμα και η διατροφή, τις διαφυλικές σχέσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα:

«Η κατάργηση έγινε λόγο του διάχυτου συντηρητισμού που διακατέχει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τον αυξημένο αριθμό γυναικοκτονιών και την αύξηση των περιστατικών έμφυλης βίας και σεξουαλικής κακοποίησης».

Επίσης, η Μερόπη Τζούφη σημείωσε ότι:

«Βουλευτής που ανήκε μέχρι πρόσφατα στο κυβερνών κόμμα, δημοσίευσε παρανόμως λίστα με ονόματα παιδιών που φοιτούν σε νηπιαγωγείο της Αθήνας επειδή η πλειοψηφία των μαθητών δεν είχε ελληνικό ονοματεπώνυμο».

2. ΥΠΟΔΟΧΗ – ΕΝΤΑΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Όσον αφορά το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, η Μερόπη Τζούφη υπογράμμισε πως:

«Η οικονομική κρίση και η αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών από το 2016 και έπειτα τροφοδότησε την επανάκαμψη ενός ακροδεξιού και νεοφασιστικού λόγου και πολιτικής πρακτικής, αμφισβητώντας ευθέως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου τροφοδότησαν το συγκεκριμένο κλίμα, με ρατσιστικές δηλώσεις, στρεβλώσεις και προπαγάνδα».

Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό με την ολλανδήδημοσιογράφο Ίνγκεμποργκ Μπέουχε:

«Η δημοσιογράφος ρώτησε ευθέως τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά camps. Εισέπραξε μένος και απειλές, ενώ η κυβέρνηση με τακτική δολοφονίας χαρακτήρα προσπάθησε να αποσιωπήσει το ζήτημα».

Αναφορικά με την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ θέτει διαρκώς εμπόδια και σημείωσε ενδεικτικά πως οι εξετάσειςαπόκτησης ιθαγένειας έχουν τέτοιο βαθμό δυσκολίας που θα μπορούσε να αποτύχει και κάποιος Έλληνας.
3. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ
Η Μερόπη Τζούφη διατύπωσε επίσης τον προβληματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη διαχρονική παραβίαση των δικαιωμάτων των Ρομά και σημείωσε πως:

«Η πρόσφατη τραγική κατάληξη ενός 18χρονου Ρομά αποτελεί μια δραματική κορύφωση που αναδεικνύει τις συνθήκες διαρκούς αποκλεισμού της συγκεκριμένης κοινότητας από βασικά αγαθά και υπηρεσίες».

4. ΛΟΑΤΚΙ+ & ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε στα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως αυτές τις ημέρες διεξάγεται η δίκη του Ζακ Κωστόπουλου, μέλους της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και ακτιβιστή, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από λιντσάρισμα. Επίσης, σημείωσε ότι οι προώθηση πολιτικών ισότητας από την κυβέρνηση γίνεται με αμιγώς επικοινωνιακούς όρους, τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση. Στο πλαίσιο αυτό, η Μερόπη Τζούφη υπογράμμισε πως:

«Η κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και η υπαγωγή των πολιτικών ισότητας στο χαρτοφυλάκιο του Δημογραφικού, υπονομεύει τη θέση των γυναικών και ενισχύει τις ανισότητες. Επίσης, νομοθετικές ρυθμίσεις που ακυρώνουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης προκάλεσαν αντιδράσεις των φεμινιστικών οργανώσεων, του ΟΗΕ και δεκάδων επιστημονικών φορέων».

Τέλος, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε πως στην Ελλάδα, τα ανθρώπινα δικαιώματα αμφισβητούνται και δοκιμάζονται. Η Πολιτεία οφείλει να προασπίζει την καθολική τους εφαρμογή, με κάθε δυνατό τρόπο και δίχως εξαιρέσεις. Ελπίζουμε να μη χρησιμοποιηθεί η πανδημία του κορονοϊού ως πρόσχημα για την υπονόμευση των δικαιωμάτων. Η Ελλάδα, όπως και πολλές χώρες της Ευρώπης, έχουμε βιώσει τις συνέπειες της συμπίεσης των δικαιωμάτων, την ανάδυση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Η ακροδεξιά παραμονεύει και το αυγό του φιδιού έχει όλες τις προϋποθέσεις να εκκολαφθεί ξανά.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.