Μ. Τζούφη: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδίδει τα ΑΕΙ στις επιχειρήσεις»

Πανεπιστήμιο της αγοράς ή πανεπιστήμιο που αφουγκράζεται τις κοινωνικές ανάγκες, μορφώνει επιστήμονες και διαμορφώνει πολίτες; Αυτό είναι το κύριο δίλημμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, με τη ΝΔ να υπερασπίζεται την πλήρη υπαγωγή των Πανεπιστημίων στις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων”  Αυτό δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ.Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συνεδρίαση με θέμα: «Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο στην εποχή των Εκθετικών Τεχνολογικών Αλλαγών»


Και συνεχίζει η κ. Τζούφη λέγοντας ότι:
«Δε πρόκειται για καινοτομία. Παρόμοια νεοφιλελεύθερα σχέδια εφαρμόστηκαν σε πολλές χώρες τις προηγούμενες δεκαετίες. Απέτυχαν και επηρέασαν αρνητικά την πανεπιστημιακή μόρφωση, τους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς, την έρευνα.
Εδώ και δυο χρόνια, τα ΑΕΙ δοκιμάζονται από «μεταρρυθμίσεις»: αστυνομία αντί προσλήψεων καθηγητών, κατάργηση 37 νέων τμημάτων, εντατικοποίηση των σπουδών, ανταποδοτικά κριτήρια στη χρηματοδότηση και περικοπή των πόρων κατά 20%, μείωση των εισακτέων κατά 20.000 με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Σήμερα, το κόμμα που «αγαπά να μισεί» το δημόσιο Πανεπιστήμιο ετοιμάζει συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και επαναφορά διορισμένων εξωτερικών διοικήσεων, νεκρανασταίνοντας το νόμο Διαμαντοπούλου. Επίσης προβλέπει εκπαιδευτικό ρόλο για τα στελέχη της αγοράς, προγράμματα σπουδών χωρίς σαφή επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ προετοιμάζει τη σταδιακή αποχώρηση του κράτους από τις χρηματοδοτικές του υποχρεώσεις.
Είναι σαφές πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ικανοποιεί τα αιτήματα της κοινωνικής της βάσης, δηλαδή των επιχειρήσεων. Θα το επιτρέψουμε;»

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.