Ιωάννινα:  Υπογραφή σύμβασης για εκθεσιακό χώρο στο Κουτσελιό 

Την σύμβαση για την μετατροπή του διατηρητέου κτιρίου (παλιό δημοτικό σχολείο) στο Κουτσελιό σε εκθεσιακό χώρο πολυδραστηριοτήτων υπέγραψαν σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και ο ανάδοχος του έργου.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 369 χιλιάδων ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg. 

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η αποκατάσταση  του διατηρητέου  κτιρίου του παλαιού Δημοτικού Σχολείου στο Κουτσελιού και η μετατροπή του σε Εκθεσιακό χώρο και χώρο πολυδραστηριοτήτων.  

Το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΝΕΣΑΚ/64855/1567/22-9-2004 (ΦΕΚ 1519 /Β/ 11.10.2004) καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό και ενδιαφέρον δείγμα κτιρίου ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, το οποίο, με τη χρήση του ως εκπαιδευτήριο έχει συνδεθεί άμεσα με τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής. 

Η κατασκευή του  κτιρίου  ξεκίνησε το έτος 1931 και ολοκληρώθηκε το 1938 όπου και λειτούργησε ως σχολείο. Από το 1941 έως το 1944 χρησιμοποιήθηκε ως Νοσοκομείο και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του εμφυλίου ως κρατητήριο. 

Από το 1947 έως 2009 λειτούργησε ως Δημοτικό Σχολείο. Τα τελευταία χρόνια στεγάζει γραφεία διαφόρων συλλόγων της κοινότητας (αθλητικού, πολιτιστικού). 

Οι εργασίες που θα υλοποιηθούν έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των οικοδομικών και δομικών προβλημάτων προκειμένου το σημαντικό αυτό μνημείο να συντηρηθεί και να επιτευχθεί η ανάδειξη της ιστορικής και αρχιτεκτονικής του αξίας, καθώς και η αισθητική αναβάθμιση τόσο του οικήματος όσο και του περιβάλλοντος χώρου, με αποτέλεσμα να αξιοποιηθεί λειτουργικά και να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην κοινότητα.

Μεταξύ των άλλων προβλέπεται η μετατροπή των δυο αιθουσών του ισογείου σε χώρους έκθεσης και συλλογής φυτών φυσικής ιστορίας, ενώ στον όροφο θα γίνουν οι κατάλληλες εργασίες ώστε η αίθουσα να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εκδηλώσεων του συλλόγου.

Αναφορικά με την πρόσβαση στο κτίριο έχει γίνει μελέτη προσβασιμότητας ΑΜΕΑ η οποία έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Νεωτέρων  μνημείων και Τεχνικών έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.