Κώστας Μπάρκας: Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για τη μηδενική φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων

Τροπολογία για τη μηδενική φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων, που με απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δόθηκαν περικομμένα, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. 

Η τροπολογία ανταποκρίνεται στο δίκαιο αίτημα για μηδενική φορολόγηση των συγκεκριμένων αναδρομικών, που έχουν καταθέσει στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και είκοσι σύλλογοι συνταξιούχων της χώρας. Παράλληλα, η κατάθεση της συγκεκριμένης Τροπολογίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία συνοδεύει μια σειρά άλλων μέσων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, όπως η κατάθεση Αναφοράς του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστα Μπάρκα, που βασίστηκε σε σχετική Επιστολή του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Νομού Πρέβεζας, με στόχο την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση, ώστε να κάνει αποδεκτό ένα δίκαιο αίτημα των συνταξιούχων της χώρας.    

Όπως επισημαίνεται στην Τροπολογία, παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές που επήλθαν με νομοθετήματα του 2012 στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και στα επιδόματα αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα των συνταξιούχων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και οι συνταξιούχοι δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά ποσά για το ενδεκάμηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος 4387/2016 που θεράπευσε τη συγκεκριμένη αντισυνταγματικότητα, εντούτοις η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέβαλε αναδρομικά ενδεκαμήνου μόνο για τις περικοπές που έγιναν το 2012 στις κύριες συντάξεις, ενώ δεν κατέβαλε -ως όφειλε με βάση την κρίση του ΣτΕ- αναδρομικά για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα επιδόματα αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα.

Μάλιστα, τα περικομμένα αναδρομικά μειώνονται περαιτέρω από την επιβαλλόμενη φορολόγησή τους. 

Με την κατατεθείσα Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία προβλέπεται η μηδενική φορολόγηση των συγκεκριμένων αναδρομικών, ως ένα μερικό μόνο αντιστάθμισμα για την περικοπή τους από την κυβέρνηση.

Επιπροσθέτως, σε συνθήκες σαρωτικής ακρίβειας, με πολύ μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και προϊόντα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, καύσιμα, ρεύμα, τρόφιμα), η απαλλαγή των συνταξιούχων από τη φορολόγηση των εν λόγω αναδρομικών είναι μία ελάφρυνση που έχουν απόλυτη ανάγκη οι ίδιοι και οι οικογένειές τους

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.