Λαϊκή Συσπείρωση: Επερώτηση για το θέμα της μεταστέγασης του ΣΑΠ


Επερώτηση για το θέμα της μεταστέγαση του Ειδικού Σχολείου ΣΑΠ κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου»  Τίνα Ζέκα, Κώστας Κωτσαντής και Γιώργος Πρέντζας. 

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εγκρίνει ήδη από το Νοέμβριο του 2020 προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ιωαννιτών για να αναλάβει την μεταφορά των προκατασκευασμένων κτιρίων που διέθετε, την θεμελίωση, την ολοκλήρωση και την ανωδομή τους. 

Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για την αγορά νέων κτιρίων που συνεπάγεται καθυστερήσεις εξαιτίας των διαγωνιστικών διαδικασιών, ορθά το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι οι εργασίες θα ολοκληρώνονταν σε μερικούς μήνες. 

Ο χρόνος πέρασε χωρίς να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και για το θέμα οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Νίκος Παπαναστάσης κατέθεσαν στην Βουλή αναφέροντας χαρακτηριστικά: «στο Σχολείου Ανάπηρων Παιδιών Ιωαννίνων  (Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο)   ο πληθυσμός των παιδιών διπλασιάστηκε. Ο διπλασιασμός του μαθητικού πληθυσμού εφέτος,  σε συνδυασμό με το χρόνιο στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων,  έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική  κατάσταση,  που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών, που στην πλειοψηφία τους έχουν πολλαπλές αναπηρίες. Το σχολείο αυτό περιμένει μάταια από το 2015,  τη μεταστέγασή του σε νέο χώρο.»

Από την απάντηση της Υφυπουργού κας Μακρή στις 11-1-2022 αποκαλύφθηκε ακόμα μια φορά η αναλγησία, η έμπρακτη αδιαφορία της Υπουργού για τα θέματα της ειδικής αγωγής αλλά και το γεγονός ότι οι εργασίες προχώρησαν ενώ δεν είχε κατατεθεί ποτέ αίτημα στο Υπουργείο από τον Δήμο Ιωαννιτών για εκπόνηση κτηριολογικού προγράμματος. 

Δυστυχώς, η προχειρότητα και η αδιαφάνεια στην υλοποίηση των έργων που πλέον μας έχει συνηθίσει η Περιφέρεια δεν είναι καν το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση. 

Η εικόνα 30 ατόμων με αναπηρίες και δάσκαλων που στοιβάζονται στα 60 τμ που παραχωρούνται από την ΕΛΕΠΑΠ προς το ειδικό σχολείο ΣΑΠ ξεσκεπάζει την υποκρισία και την αδιαφορία της πλειοψηφίας της Περιφερειακής Αρχή που εδώ και δύο χρόνια δεν συνεδριάζει δια ζώσης, για την αποφυγή του συνωστισμού και της διασποράς του κορωνοϊού.

Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι καλούν την Περιφερειακή Αρχή να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση του έργου και την επιπλέον συνδρομή προς το Δήμο Ιωαννιτών ώστε να τελειώσουν οι εργασίες της μεταστέγασης. 

 Ολόκληρη η επερώτηση:

 Στις  6 Νοεμβρίου 2020 η Περιφέρεια Ηπείρου ενέκρινε με την 28/1904/06-11-2020 απόφασή της Οικονομικής Επιτροπής τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Ιωαννιτών για «Ανέγερση σχολικών μονάδων στο χώρο του παλαιού Νοσοκομείο Γ. Χατζηκώστα  για την μετεγκατάσταση και λειτουργία 2 σχολικών μονάδων (1ο νηπιαγωγείο Ιωαννίνων και ΣΑΠ) στο Ο.Τ. 222γ στα Γιάννενα» 

Στις 26 Νοεμβρίου 2021 δηλαδή ένα χρόνο μετά, με την 33/1948/26-11-2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η παράταση της προθεσμίας περαίωσης του έργου μέχρι τις 2-6-2022, γιατί σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης είχε υλοποιηθεί το 85% των εργασιών, οι οποίες αφορούσαν στην μεταφορά και την διάθεση των προκατασκευασμένων κτιρίων που είχε ήδη στην κατοχή της η Περιφέρεια, την θεμελίωση του χώρου, την ολοκλήρωση και την ανωδομή των προκατασκευασμένων κτιρίων, έτσι ώστε να είναι λειτουργικά. 

Για το θέμα οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Νίκος Παπαναστάσης κατέθεσαν στην Βουλή αναφέροντας χαρακτηριστικά: «στο Σχολείου Ανάπηρων Παιδιών Ιωαννίνων  (Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο)   ο πληθυσμός των παιδιών διπλασιάστηκε. Ο διπλασιασμός του μαθητικού πληθυσμού εφέτος,  σε συνδυασμό με το χρόνιο στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων,  έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική  κατάσταση,  που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών, που στην πλειοψηφία τους έχουν πολλαπλές αναπηρίες. Το σχολείο αυτό περιμένει μάταια από το 2015,  τη μεταστέγασή του σε νέο χώρο.»

Από την απάντηση της Υφυπουργού κας Μακρή στις 11-1-2022 αποκαλύφθηκε ακόμα μια φορά η αναλγησία, η έμπρακτη αδιαφορία της Υπουργού για τα θέματα της ειδικής αγωγής αλλά και το γεγονός ότι οι εργασίες προχώρησαν ενώ δεν είχε κατατεθεί ποτέ αίτημα στο Υπουργείο από τον Δήμο Ιωαννιτών για εκπόνηση κτηριολογικού προγράμματος . 

Την ίδια στιγμή ο Δήμος Ιωαννιτών σε δελτίο τύπου που εξέδωσε για το θέμα, περιγράφει την όποια πρόοδο των εργασιών χωρίς να αναφέρει το παραμικρό για το ζήτημα της έλλειψης κτιριολογικού προγράμματος και αναφέρει ως αιτία της μη ολοκλήρωσης του έργου «προβλήματα υποχρηματοδότησης» χωρίς να προσδιορίζει καν αν αυτά αφορούν στο Δήμο ή στην Περιφέρεια Ηπείρου. 

Οι απολύτως δικαιολογημένες διαμαρτυρίες του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Ν. Ιωαννίνων, της Ένωσης Γονέων Ν. Ιωαννίνων, της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και το Δήμο Ιωαννιτών για ακόμα μια φορά.  

Η εικόνα 30 ατόμων με αναπηρίες και δάσκαλων που στοιβάζονται στα 60 τμ που παραχωρούνται από την ΕΛΕΠΑΠ προς το ειδικό σχολείο ΣΑΠ δεν τιμά την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου που εδώ και δύο χρόνια δεν συνεδριάζει δια ζώσης, για την αποφυγή του συνωστισμού και της διασποράς του κορωνοϊού.

Ο κ. Περιφερειάρχης ερωτάται τι μέτρα θα πάρει για την άμεση ολοκλήρωση του έργου και την περαιτέρω συνδρομή στο Δήμο Ιωαννιτών ώστε να ολοκληρωθεί το έργο 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Τίνα Ζέκα

Κώστας Κωτσαντής

Γιώργος Πρέντζας

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.