Ιωάννινα: πορεία και αποκλεισμό του κέντρου με τα τρακτέρ πραγματοποίησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι

Οι γεωργικές και κτηνοτροφικές οργανώσεις των Ιωαννίνων πραγματοποιήσαν σήμερα το πρωί προσυγκεντρώσεις στον κόμβο Ανατολής στο πανηπειρωτικό στάδιο και στον κόμβο Ελεούσας στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία  με προορισμό την πλατεία πύρρου μπροστά στην περιφέρεια Ηπείρου όπου και παρέταξαν τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι απέκλεισαν για αρκετή ώρα το κέντρο της πόλης.

Με αυτή την κινητοποίηση εξέφρασαν  τη διαμαρτυρία τους για την ακρίβεια η οποία πλήττει  τον  πρωτογενή τομέα.

Η εκτόξευση του κόστους παραγωγής όπως λένε έχει ως συνέπεια την  αύξηση  στις τιμές των ζωοτροφών και όλων των αγροεφοδίων, καθώς και της αύξησης των τιμών στο ρεύμα το πετρέλαιο και το υγραέριο.

  Το ψήφισμα των Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Οργανώσεων, αναφέρει τα εξής:

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας είναι τεράστια, δεδομένου του ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω της υπέρμετρης αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών με τις αυξήσεις να πλησιάζουν το 60% αυτών, καθώς και όλων των αγροεφοδίων αλλά και της ενέργειας (ηλεκτρισμός, πετρέλαιο, υγραέριο).

Ιδιαίτερα στον νομό μας η κρίση είναι πιο έντονη, γιατί το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλότερο έναντι της υπόλοιπης χώρας, λόγω της μορφολογίας του εδάφους αλλά και του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου ο οποίος καθιστά ασύμφορες τις καλλιέργειες.

Το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις τιμές διάθεσης των προϊόντων οι οποίες παραμένουν χαμηλές παρά τις όποιες αυξήσεις έχουν δοθεί , εξανεμίζουν τα εισοδήματα των αγροτών οι οποίοι αναγκάζονται να στερούν από τις οικογένειές τους ακόμη και τα απαραίτητα προς το ζην και τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό με τις όποιες συνέπειες συνεπάγεται αυτό για την οικονομία της χώρας.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές απαιτούμε να δοθούν άμεσα λύσεις για την μείωση του κόστους παραγωγής κάνοντας δεκτά τα αιτήματά μας τα οποία είναι :

 Στήριξη των κτηνοπτηνοτρόφων και καλλιεργειών για την αγορά ζωοτροφών και αγροτικών εφοδίων, πλήρη απαλλαγή του συνόλου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την ρήτρα αναπροσαρμογής η επιβολή της οποίας είχε σαν συνέπεια την αύξηση του κόστους ηλεκτροδότησης κατά 150%, επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό επί της αξίας πώλησης όλων των αγροκτηνοπτηνοτροφικών προϊόντων σε όλους τους τομείς της φυτικής και ζωικής παραγωγής όπως ίσχυε και στο παρελθόν.

 Άμεση άτοκη ρύθμιση των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.”».

Ως προς τα αιτήματα, περιλαμβάνονται:

«Στήριξη των κτηνοπτηνοτρόφων και καλλιεργειών για την αγορά ζωοτροφών και αγροτικών εφοδίων, πλήρη απαλλαγή του συνόλου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την ρήτρα αναπροσαρμογής η επιβολή της οποίας είχε σαν συνέπεια την αύξηση του κόστους ηλεκτροδότησης  κατά 150%, επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό επί της αξίας πώλησης όλων των αγροκτηνοπτηνοτροφικών  προϊόντων σε όλους τους τομείς της φυτικής και ζωικής  παραγωγής όπως ίσχυε και στο παρελθόν.

Άμεση άτοκη ρύθμιση των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία»

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.