Μ. Τζούφη: «Η κυβέρνηση κλείνει τμήματα ΑΕΙ και μειώνει τη χρηματοδότηση»


Με τελεσίγραφα προς τα ΑΕΙ συνεχίζει το υπουργείο Παιδείας την «αναδιάρθρωση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζητώντας από τα ιδρύματα να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και καταργήσειςΤμημάτων. Προηγήθηκαν η περικοπή της χρηματοδότησης κατά 20%, η θέσπιση της ανταποδοτικής αξιολόγησης, η μείωση του αριθμού των εισακτέων μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). 
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχοντας δημιουργήσει όλες τις συνθήκες εκπλήρωσης μια αυτοεκπληρούμενης προφητείας, αμφισβητεί τη βιωσιμότητα των τμημάτων που στερήθηκαν φοιτητές λόγω της ΕΒΕ. Δηλαδή του «κόφτη» που επέβαλλε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με σκοπό να αποκλείσει χιλιάδες υποψήφιους από τα δημόσια ΑΕΙ. Άλλωστε, «τα κολέγια, κλέφτες θα γίνουν;».
Καμία βελτίωση δεν πρόκειται να γίνει. Η ουσία της «μεταρρύθμισης» είναι η συρρίκνωση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ναρκοθετώντας -πρώτα και κύρια- το μέλλον των περιφερειακών πανεπιστημίων. Το νέο μοντέλο χρηματοδότησης, το οποίο διαφημίστηκε ως «καινοτόμο και αξιοκρατικό», δοκιμάζει τις αντοχές των περισσότερων περιφερειακών ΑΕΙ, όπως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Ιόνιου Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. 
Στην προσπάθεια αυτή πρωταγωνιστεί και η ΕΘΑΑΕ,  το «μακρύ χέρι» του υπουργικού γραφείου, θεσπίζοντας κριτήρια χωρίς ακαδημαϊκή λογική που οδηγούν σε ανορθολογικές κατηγοριοποιήσεις. Μάλιστα, η «ανεξάρτητη» αρχή τιμωρεί όσα ιδρύματα πρωτοστάτησαν στις συνέργειες ΑΕΙ-ΤΕΙ, δίνοντας τον τόνο για μείωση της χρηματοδότησής τους. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Μαζί με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις τοπικές κοινωνίες, τους επιστημονικούς φορείς. Το οφείλουμε στα Πανεπιστήμια μας, στη νέα γενιά, στο μέλλον της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έρευνας. 

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.