Ιωάννινα: ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

       

Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί της 25 Μαρτίου   για την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα.

Υπό τα χειροκροτήματα χιλιάδων πολιτών που κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, οπου

πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις στεφάνων και η παρέλαση μαθητών φοιτητών πολιτιστικών συλλόγων προσκόπων και τμημάτων του  στρατού. 

Η 25η Μαρτίου 1821 αποτέλεσε την ημερομηνία ορόσημο για την δημιουργία του Ελληνικού κράτους, όπου ένα υπόδουλος λαός κατάφερε μέσα από ένα άνισο αγώνα με ένα παντοδύναμο καθεστώς, να κάνει το ανέφικτο δυνατό και να κερδίσει μέσα από αιματηρούς αγώνες και θυσίες το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. 

Μήνυμα του Δημάρχου Ιωαννίνων για την Εθνική Επέτειο 

«Ύστερα από 200 και πλέον χρόνια η  ημέρα της εθνικής μας παλιγγενεσίας ανατέλλει. Κι όμως με κομμένη την ανάσα η οικουμένη ολόκληρη είναι και πάλι σε καταβύθιση στα έγκατα της βαρβαρότητας. Η ελευθερία και πάλι στο στόχαστρο. Όπως και τότε. Ξανά στο ριγκ η δύναμη με την αδυναμία, ο ολοκληρωτισμός με τη δημοκρατία, η ειρήνη με τη βαρβαρότητα. 

Όπως και τότε: 

Δεν ωφελεί να περιοριστούμε στην αγιογράφηση ενός επιλεγμένου παρελθόντος. Το βαρύ και ευκλεές φορτίο της ιστορίας είναι ταυτόχρονα και κορυφαία ώρα π α  ι δ ε ί α ς. Ώρα παιδείας που δεν εξαγγέλλεται από κάποια έδρα. Αλλά που προκύπτει από μια ύψιστη μορφή πράξης και θυσίας, και το σημαντικότερο, που σηματοδοτεί έναν κώδικα αξιών διαχρονικής διάρκειας. 

Με την επίγνωση της Ιστορίας το άτομο αισθάνεται ότι ανήκει σε μια κοινότητα  με μεγάλο ιστορικό βάθος. Ότι έχει ένα κοινό παρελθόν, ένα κοινό παρόν, και εν δυνάμει και ένα κοινό μέλλον. Μόνο έτσι δραπετεύει από την ανασφάλεια της μοναξιάς του, από τον ασφυκτικά περιορισμένο ιδιωτικό του χώρο και ενσωματώνεται σε μια ευρύτερη κοινότητα αυτόνομη που μοιράζεται μαζί της τον ίδιο αξιακό κώδικα που κληρονόμησε από τους προγόνους.

Τι περιεκτικά και βραχύλογα έγινε τότε: Η αδυναμία αντιπαρατάχτηκε στη δύναμη. Η ελευθερία στην υποτέλεια. Η δικαιοσύνη στην αδικία. Ιδού  οι αξιακοί κώδικες που έγραψαν το έπος του 21. Και εκεί που το απίθανο ήταν απολύτως βέβαιο, συνέβη το αντίθετο: Ο κομπασμός των δήθεν αήττητων σαρώνεται από τη χλεύη των αδυνάτων. Το ανίσχυρο δίκαιο κατίσχυσε  του πανίσχυρου άδικου. Ο Δαβίδ επικράτησε του Γολιάθ.

Το παρόν κάθε λαού, όπως άλλωστε και το μέλλον του, δεν είναι παρθενογέννητο: επωάζεται ως τάση μέσα στο παρελθόν το πρόσφατο, αλλά και στο απώτερο. Και η επικράτεια της βαρβαρότητας αργά ή γρηγορότερα λυγίζει  στην αδάμαστη δίψα για ελευθερία.

Η ιστορία, είπαμε, είναι και κορυφαία ώρα παιδείας. Και άρα τα γεγονότα δεν ωφελεί να τα μαθαίνουμε ως ιστορίες ενός δήθεν ξεπερασμένου άλλοτε. Πολύ περισσότερο ως αναγκαίες γνώσεις – εργαλεία για κάποιες εξετάσεις, για κάποιες εμφανίσεις. Μόνον αν τα μελετούμε σε βάθος και όσο γίνεται στην αυθεντική τους ταυτότητα, κι ακόμη σαν να είναι σημερινά δικά μας που οφείλουμε να πάρουμε θέση. Μόνο τότε η ιστορία έμπρακτα αναδεικνύεται σε κορυφαία ώρα παιδείας. Που σημαίνει, διδάσκει, διευθετεί σωτήρια το παρόν, αλλά προστατεύει και το μέλλον. 

Και αυτό είναι περισσότερο αναγκαίο σήμερα που ξαφνικά και αναπάντεχα βρεθήκαμε και πάλι μπροστά σ΄έναν νέο Αρμαγεδδώνα. Σ΄ έναν δρόμο σχεδόν αδιέξοδο, που απειλεί την οικουμένη πλέον και που, αν θέλουμε να τον ανοίξουμε, μόνον περπατώντας ανάλογα, ίσως μπορέσουμε. 

Το αποκρουστικό και αποτρόπαιο πρόσωπο του πολέμου ξανά στην καρδιά της Ευρώπης. Οι διαφορές ξανά φεύγουν από την τράπεζα των διαπραγματεύσεων και μετακομίζουν στην κλαγγή των όπλων. Και μάλιστα των πλέον υπερσύγχρονων. Που σκοτώνουν αδιακρίτως μαχητές, αλλά και γέροντες, γυναίκες, παιδιά, ακόμη και μωρά με την πιπίλα στο στόμα. Και που η δίνη ενός αυτοκρατορικού και μεγαλομανούς στροβίλου ερημώνει ξανά τους δρόμους της ελπίδας και εγκλωβίζει στη θανατηφόρα χοάνη της κάθε ίχνος πολιτισμού. Και βλέπουμε έκπληκτοι και έντρομοι πόσο εύκολα  ο  υ π ε ρ ά ν θ ρ ω π ο ς  γίνεται και ισοδύναμα α π ά ν θ ρ ω π ο ς . 

Η μελέτη σε βάθος του έπους του 21 έχει ακόμη πολλά να μας διδάξει».

Μήνυμα Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη για την 25η Μαρτίου

«Η πόλη μας ντύθηκε με τη Γαλανόλευκη, για να υποδεχθεί την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, να τιμήσει τους ήρωες πολεμιστές, που κέρδισαν την εθνική μας ανεξαρτησία αλλά και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου μας.

Η  σημαία  μας που ατενίζει στον Αρτινό ουρανό, οι σημαίες στα μπαλκόνια μας και στα δημόσια κτίρια, μας υπενθυμίζουν πως η Εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου, έχει για όλους εμάς τους Έλληνες, έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, πως ο Πατριωτισμός, η Ενότητα, η Αυταπάρνηση αλλά και το Θάρρος δεν είναι απλά μόνο λέξεις. Είναι στάση ζωής, είναι πράξεις και διδάγματα. Είναι η τρανταχτή και ευλαβική απόδειξη ότι οι μάχες, ακόμη και αν φαντάζουν άνισες, κερδίζονται. Είναι και η διαρκής υπενθύμιση, ότι οι έννοιες της αλληλεγγύης και της ομοψυχίας, πρέπει να μας οδηγούν σε κάθε εποχή».

Εύχομαι σε όλους Χρόνια Πολλά με υγεία.

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Ν. ΓΕΩΡΓΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

«Αγαπητοί Δημότες, αγαπητά παιδιά του Δήμου Πρέβεζας,

Αρχικά χρόνια πολλά με υγεία και κάθε καλό στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες, για τη μεγάλη της Ορθοδοξίας και όλου του οικουμενικού ελληνισμού εορτή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Σήμερα 25η Μαρτίου 2022 κλείνουμε τον επετειακό κύκλο της πανηγυρικής εορταστικής χρονιάς από τα 200 έτη από την εθνική επανάσταση του 1821 η οποία απέφερε την απελευθέρωση του γένους από την σκλαβιά του Οθωμανικού ζυγού και ήδη έχοντας εισέλθει στο 100ο έτος της επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής, εορτάζουμε και τιμούμε την 201η εθνική μας επέτειο με την ίδια ένταση και αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος.

Τα μηνύματα της εθνικής επετείου της ομοψυχίας και της ελευθερίας υπήρξαν επίκαιρα σε όλη τη διετή περίοδο της μεγάλης θανατηφόρου πανδημίας, όπου στο Δήμο μας όλοι μαζί κάναμε τη διαφορά οδηγώντας με ασφάλεια τον τόπο μας στις πρώτες ακόμα και στην πρώτη θέση εμβολιαστικής κάλυψης.

Εμείς ως απόγονοι του μαρτυρικού ιστορικού Ζαλόγγου της αυτοθυσίας για την ελευθερία, του Οδυσσέα Ανδρούτσου και των Σουλιωτών, τιμούμε και κλίνουμε ευλαβικά το γόνι στους ήρωες και στις ηρωίδες του 1821, σε αυτούς που πάλεψαν και αναγέννησαν ένα ολόκληρο γένος και το έθνος της γαλανόλευκης Ελλάδας με το σταυρό, μαχόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Σήμερα, στη νέα μας εποχή γεμάτη από νέες ευκαιρίες σε κάθε είδους μεταβάσεις, αλλά και γεμάτη από προκλήσεις και αντιξοότητες, η παρέλαση τιμής και αισιοδοξίας των νέων μας παιδιών υπογράφει με αισιοδοξία, το υψηλό φρόνημα της νέας μας γενιάς όπου με αυτοπεποίθηση και όλο και πιο υψηλή κατάρτιση και τεχνικές δεξιότητες δημιουργεί την Ελλάδα που αλλάζει.

Πρεβεζάνες και Πρεβεζάνοι. 

Σας εύχομαι ολόκαρδα υγεία σε κάθε επίπεδο και προκοπή, και προπαντός ειρήνη και ευημερία για τα σπιτικά και τις οικογένειες όλων σας. Σήμερα σηκώνουμε ψηλά τις γαλανόλευκες στα μπαλκόνια μας και στα χέρια των παιδιών του τόπου μας που κρατούν στα χέρια τους το αύριο της Πατρίδας μας ως οι Έλληνες πολίτες του μέλλοντος.»

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΛΩΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Η μεγάλη, διπλή γιορτή του Έθνους μας, εκπέμπει ισχυρά μηνύματα για ελευθερία, αξιοπρέπεια και σεβασμό στην εθνική ανεξαρτησία των λαών. Στους ιδιαίτερα κρίσιμους καιρούς που διανύουμε, με την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με δύσκολα προβλήματα, κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και πολεμικές συγκρούσεις, οφείλουμε ν’ ακολουθήσουμε το παράδειγμα των εθνικών μας ηρώων για αντίσταση σε κάθε είδους τυραννία και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές την ελπίδα για καλύτερες μέρες, με επίκεντρο τον άνθρωπο και με άξονα την Κοινωνική Δικαιοσύνη, την Ανθρωπιά και την Ειρήνη.

Εύχομαι τα επίκαιρα διδάγματα του Αγώνα των προγόνων μας αγωνιστών του 1821, μαζί με τη λαμπρή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, να καθοδηγούν τα βήματά μας στον δρόμο της αρραγούς ενότητας μπροστά σε κάθε δυσκολία.

Χρόνια πολλά στο Έθνος μας!

Χρόνια πολλά στην πόλη μας, που γιορτάζει την Πολιούχο της, Υπεραγία Θεοτόκο!

Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες!

Ιωάννης Λώλος

Δήμαρχος Ηγουμενίτσας 

Μήνυμα Μαρίας Κεφάλα για την 25η Μαρτίου

Η μεγάλη, διπλή γιορτή του έθνους που τιμούμε σήμερα, εκπέμπει μηνύματα πίστης, ελπίδας, εθνικής αυτοπεποίθησης. Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την 201η επέτειο από την εθνική παλιγγενεσία. Τιμούμε εκείνους που όρθωσαν ανάστημα, που στάθηκαν μπροστά στη μοίρα τους και έγραψαν το πιο λαμπρό κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας μας.

Εκείνους που δεν δίστασαν στιγμή, μήτε αμφέβαλλαν για το δίκιο τους.

Εκείνους που έδωσαν υπόσταση στο έθνος μας. 

Εκείνους που μας κληροδότησαν τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης.

Εκείνους που μας έδειξαν πως όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά.

Η ιστορική συνέχεια του έθνους μας, πέρασε μέσα από το δύσκολο, άνισο αγώνα που κλήθηκαν να δώσουν, οι αγωνιστές του 1821. Ύψωσαν το λάβαρο της επανάστασης με μεγάλο αίσθημα πατριωτικού καθήκοντος και τα κατάφεραν. Αυτοί είναι που ενώθηκαν, ξεσηκώθηκαν και απελευθέρωσαν την πατρίδα μας. Και είναι οι επόμενες γενιές που την ξαναέχτισαν και την μεγάλωσαν.

Η σκυτάλη της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού περνά πλέον σε όλους εμάς. Στους Έλληνες που ζούμε εντός και εκτός της Ελλάδας.

 Η Ελλάδα αποτελεί πλέον σύμβολο ισχυρού πρωταγωνιστή στην Ευρώπη και στη συνείδηση όλου του κόσμου.

Ανεμίζουμε τη σημαία μας με εθνική περηφάνια και αισιοδοξία για το μέλλον. Είναι μέρα αγαλλίασης και τιμής για τον Ελληνισμό και τη Χριστιανοσύνη.

Χρόνια πολλά!

Μήνυμα του Μάριου Κάτση για την 25η Μαρτίου

Το μήνυμα της επανάστασης του 1821 συνεχίζει να μας διδάσκει, και να μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η αυτοδιάθεση ενός λαού, δεν είναι αυτονόητες έννοιες. Το αίμα και οι αγώνες των προγόνων μας ξεπέρασαν τα στενά όρια του τόπου μας, και σηματοδότησαν την αρχή μιας νέας εποχής, που βασίζεται στην ισότητα και τη Δημοκρατία. Αυτές της αξίες πρέπει να τις διατηρήσουμε, ώστε να μην επιτρέψουμε την καταπίεση και την άσκηση βίας του κάθε είδους ισχυρού, να επικρατήσουν. Η Ελληνική Επανάσταση θυμίζει σε όλους μας ότι προϋπόθεση της Ειρήνης είναι η Δικαιοσύνη. Χρόνια πολλά.

Μ. Τζούφη: «Χρόνια πολλά, ειρηνικά και λεύτερα»

Τιμούμε σήμερα, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, τον απελευθερωτικό αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Μια πολύχρονη εθνική προσπάθεια που ανέδειξε θρυλικούς αγωνιστές και μορφές που πέρασαν στην αθανασία. Ένας αγώνας που νοηματοδοτεί ως τις μέρες μας τις έννοιες της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης. 

Τιμούμε τον καθολικό ξεσηκωμό του γένους για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την  ίδρυση του νεοελληνικού Κράτους. Του ίδιου Κράτους που καλείται σήμερα να αποτελέσει τον σταθεροποιητικό και μεσολαβητικό παράγοντα της ευρύτερης περιοχής εν μέσω έντονων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών αναταραχών και αλλαγών.

Έχοντας πλήρη επίγνωση των σύγχρονων απειλών, εμπνεόμαστε από τον αγώνα των προγόνων μας και αγωνιζόμαστε για ειρήνη, για ένα βιώσιμο μέλλον ευημερίας και αλληλεγγύης. Χρόνια πολλά, ειρηνικά και λεύτερα.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.