Επιτυχής και άψογη η εκδήλωση με θέμα: «Ταξίδι Ελπίδας»για την άνοια

Μνήμες,στιγμές, εικόνες, ιστορίες, πληροφορίες, εμπειρίες, εντυπώσεις, συζητήσεις, γνώσεις, συναντήσεις και ερεθίσματα συνθέτουν την προσωπικότητα ενός ατόμου. Όλα αυτά μπορεί να εξαλειφθούν αφού  μεγαλώνοντας, πολλοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την άνοια, τη νόσο που, σιγά σιγά, σβήνει από τη μνήμη του εγκεφάλου όλα όσα έχουμε ζήσει στο παρελθόν. Η συγκεκριμένη ασθένεια προσβάλλει όλο και περισσότερους στη σύγχρονη κοινωνία μας οπότε όλο και περισσότεροι θέλουν να ενημερωθούν για το τι είναι αυτή η ασθένεια..

Το ταξίδι ελπίδας για την άνοια ταξίδεψε στα Γιάννενα οπου το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Ιωαννινων-ΕΨΕΠ στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ Κωνσταντίνο Λυκετσο διοργάνωσε  εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Μαΐου το απόγευμα στο πνευματικό κέντρο Ιωαννίνων και στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία.Η προσέλευσή του κοινού ήταν πολύ μεγάλη. 

Χαιρετισμό απηύθυνε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη η οποία μεταξύ άλλων είπε και για όσα προγραμματίζει η κυβέρνηση για  την επέκταση των δομών φροντίδας των ατόμων με άνοια.

Χαιρετισμό  απηύθυνε επίσης  η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μερόπη Τζούφη, η οποία αναφερόμενη στην Πολιτεία είπε ότι οφείλει να μεριμνήσει για την συνεχή στήριξη των πασχόντων προκειμένου να διατηρηθεί η ποιότητα ζωής και η αξιοπρέπεια. Επισης αναφερόμενη στις οικογένειες και τους φροντιστές τους είπε ότι χρειάζονται ψυχοκοινωνική ενίσχυση και μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί η νόσος και οι συνέπειές της, σε μια περίοδο που η πανδημία και η οικονομική κρίση καθιστούν ακόμη πιο δύσκολες τις συνθήκες συνύπαρξης των ασθενών με τους δικούς τους.

Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξε ο  καθηγητής στο  Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη και επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Κωνσταντίνος Λυκέτσος ο οποίος αφού συνεχάρη  την ΕΨΕΠ για την διοργάνωση  επεσήμανε ότι στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάνω απο 180.000 άνθρωποι  πάσχουν από άνοια. Το ποσοστό αυτό τριπλασιάζεται εάν συνυπολογίσει  κανείς και τους φροντιστές καθώς για κάθε άνθρωπο που πάσχει από άνοια χρειάζονται δύο με τρεις φροντιστές. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου είναι η γενετική προδιάθεση και η αύξηση της ηλικίας. Ο κίνδυνος για ανάπτυξη άνοιας αυξάνεται με τη γήρανση και η νόσος είναι εξαιρετικά συχνή στις μεγάλες ηλικίες. 2% του πληθυσμού ηλικίας 65-74 έχει άνοια, ποσοστό που ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 42% για τους μεγαλύτερους των 85 ετών.

. Οι διαπιστώσεις αυτές έχουν ανοίξει το δρόμο της πρόληψης αλλά και της διαχείρισης της νόσου με απώτερο στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών και των φροντιστών. Αυτό είναι και το «Ταξίδι Ελπίδας» για την φροντίδα στην άνοια” όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε.

Στην εκδήλωση μίλησε η Ανπ. καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ελένη Αρετούλη για τις” μη Φαρμακευτικές Παρεμβάσεις στη νόσο Αλτσχάιμερ” ενώ πραγματοποιήθηκε δημόσιος διάλογος με τους φροντιστές ατόμων που ζουν με άνοια. Το διάλογο συντόνισε ο Νότης Παρασκευόπουλος μέλος της Πρωτοβουλίας.

Για τις στρατηγικές της περιφέρειας Ηπείρου μίλησε η κοινωνική λειτουργός Δέσποινα Καμπούρη. Ο πρόεδρος της ΕΨΕΠ Παναγιώτης Κρανάς τίμησε  στο πρόσωπο των αντιπεριφερειαρχών κ. Πότση και κα. Νάκου την Περιφέρεια και στον πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρη Πάνου απενεμήθηκε βραβείο εξέχουσας προσφοράς.  Επίσης τιμήθηκαν όλοι οι φροντιστές ατόμων με άνοια στο πρόσωπο της κα. Ανθούλας Πάππα .

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ενότητα “Ρωτήστε τους ειδικούς” στην οποία συμμετείχαν ο κ. Λυκέτσος, καθώς επίσης και η ψυχολόγος Μαρία Κούλα επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας και ο ψυχίατρος και επιστημονικός υπεύθυνος της ΕΨΕΠ Ευάγγελος Παππάς.

Οι εργασίες της εκδήλωσης ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του καθηγητή Βιολογικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθύνων του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών ΙΤΕ  Σάββα Χριστοφορίδη για το ρόλο των εγκεφαλικών αγγείων στη νόσο Αλτσχάιμερ. Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΨΕΠ μαζί με τον Ευάγγελο Παπά παρέδωσαν “την σκυτάλη” στον επόμενο σταθμό που είναι στο Ηράκλειο Κρήτης το Σεπτέμβριο.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης, είχε η δημοσιογράφος, Έλενα Στάμου.

. Η εκδήλωση τελέσθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, του Richman Family Precision Medicine Center of Excellence in Alzheimer’s Disease (Πανεπιστήμιο Johns Hopkins), του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), της Εταιρείας Altoida Inc. και της Πρωτοβουλίας «θάλλω».  

Το «Ταξίδι Ελπίδας» είναι μια προσπάθεια της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Alzheimer» να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για την άνοια αλλά και να βοηθήσει ώστε να ακουστεί η φωνή των φροντιστών των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο.

Υπάρχει μεικτή επικοινωνία με το ευρύ κοινό και με τους ειδικούς, η οποία γίνεται υβριδικά, τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά.

Το «Ταξίδι Ελπίδας» ξεκίνησε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2021 τη σκυτάλη πήραν τα Γιάννενα την Τετάρτη 4 Μαΐου και θα συνεχιστεί σε άλλες πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων θα υπάρχει επικοινωνία για θέματα της άνοιας.

Στόχος του προγράμματος είναι η μετάδοση ελπίδας για τους ασθενείς, το τέλος του στιγματισμού τους και η παροχή φροντίδας και υποστήριξης τόσο σε αυτούς τους ανθρώπους όσο και στους φροντιστές τους.

Περίπου οι μισοί ασθενείς με άνοια καταγράφηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό των ασθενών ζουν στην υπόλοιπη χώρα, όπου υπάρχουν ελάχιστα ιατρεία μνήμης και κέντρα ημέρας. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη υπηρεσιών βοήθειας ασθενών με άνοια και σε αυτές τις περιοχές

.

Ποιος είναι ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γ. Λυκέτσος

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γ. Λυκέτσος μεγάλωσε στην Αθήνα και έκανε σπουδές στην Ψυχολογία στο Northwestern University. Αφού έλαβε το πτυχίο του, προχώρησε στο Washington University στο St. Louis, όπου πήρε διδακτορικό στην Ιατρική. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης στην Ψυχιατρική και την Nευροψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, απέκτησε MHS στην επιδημολογία.

Το 2000 διορίστηκε τακτικός καθηγητής στην Ιατρική Σχολή και στο Bloomberg School of Public Health. Tο 2006, έγινε Διευθυντής Ψυχιατρικής στο Johns Hopkins Bayview, ενώ έναν χρόνο αργότερα, έγινε κάτοχος της ονομαστικής έδρας Elizabeth Plank Althouse στο Johns Hopkins.

Tο 2012, έλαβε το βραβείο Επιφανών Επιστημόνων (Distinguished Scientist Award) της Αμερικανικής Ένωσης Γηριατρικής Ψυχιατρικής. Αυτό ήταν το πρώτο από τα 3 βραβεία γηριατρικής Ψυχιατρικής με τα οποία τιμήθηκε, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο, γνωστό ως “trifecta”. Το 2019, ίδρυσε και έγινε ο πρώτος διευθυντής του Κέντρου Εξατομικευμένης Ιατρικής για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στο Johns Hopkins, ενώ κατόπιν απόφασης της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Καθηγητή Ιατρικής του Ιδρύματος. Για περισσότερο από δέκα χρόνια, το όνομα του Δρ. Λυκέτσου περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κορυφαίων ιατρών της Αμερικής (America’s Top Doctors).

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.